Τέξας: “Βούλιαξαν” ως και 40.000 σπίτια στο πέρασμα του Χάρβεϊ (video)

Για 30.000 έως 40.000 κατεστραμμένα σπίτια, την ώρα που στα καταφύγια βρίσκονται 30.000 πλημμυροπαθείς, κάνουν λόγο οι αρχές του Τέξας. Ήδη, ο  Χάρβεϊ που υπό τη μορφή τροπικής καταιγίδας πλημμύρισε ολόκληρο το Χιούστον, εκτιμάται ότι προκάλεσε καταστροφές που ξεπερνούν σε κόστος τους δύο προηγούμενους τυφώνες, Κατρίνα και Σάντι. Ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να εγκρίνει το ταχύτερο δυνατόν τη χορήγηση ομοσπονδιακών κονδυλίων. «Ελπίζω ότι όσοι βρίσκονται σε υψηλά πόστα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα καταλάβουν ότι αυτή ήταν μια καταστροφή για να αποφύγουμε την γραφειοκρατία», πρόσθεσε. Έξι μέλη μιας οικογένειας, ένα αντρόγυνο και τα τέσσερα δισεγγόνα τους, ηλικιών από 6 έως 16 ετών, που αγνοούνταν από την Κυριακή βρέθηκαν νεκρά στο φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν.

Σε 160 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμά το κόστος η ιδιωτική εταιρεία Weather AccuWeather, υπολογίζοντας παράλληλα ότι το οικονομικό πλήγμα υπολογίζεται στο 0,8% επί του ΑΕΠ. Οι ειδικοί πιστοληπτικής αξιολόγησης της Moody’s υπολογίζουν πάντως, το κόστος σε 51 ως 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ παρουσιάζει εξασθένιση καθώς κινείται πιο μακριά στην ενδοχώρα, ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν το νοτιοανατολικό Τέξας και τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα.

Μέρη του Χιούστον, της τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι ακατοίκητα για εβδομάδες και ενδεχομένως μήνες ενώ κοντά στα δύο φράγματα του Χιούστον υπολογίζεται ότι έχουν κατακλυστεί από τα νερά 4.000 σπίτια.

Η υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Elaine Duke, προειδοποίησε ήδη ότι “η ανάκαμψη θα διαρκέσει χρόνια”.

Ένα μωρό 30 ημερών προστέθηκε πριν από λίγες ώρες στον κατάλογο των διασωθέντων από αέρος, ενώ οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πλημμυροπαθών ανέρχονται σε 10.000.

Η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, ενώ ήδη έχει παραλύσει το ένα πέμπτο των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ.

Τραμπ: “Σας ευχαριστώ”

Ο πρόεδρος Τραμπ ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας χωρίς να συναντηθεί με τους πληγέντες. “Αυτό που συνέβη στο Τέξας είναι ιστορικό, είναι επικό, αλλά συνέβη στο Τέξας και το Τέξας μπορεί να διαχειριστεί τα πάντα”, δήλωσε. Την επίσκεψη επισκίασε κατά τον διεθνή τύπο η εμφάνιση της Μελάνια Τραμπ που θύμιζε “αεροπόρο αλλά με δωδεκάποντα”, αναχωρώντας  από τον Λευκό Οίκο. Στο Τέξας πάντως εμφανίστηκε με αθλητικά.

Ένας αστυνομικός στο Χιούστον πέθανε την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στην εργασία του ανεβάζοντας σε τέσσερα τα επιβεβαιωμένα θύματα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 νεκρούς.

Οι κάτοικοι της κομητείας Χάρις στο Τέξας που ζουν σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων από ένα χημικό εργοστάσιο του γαλλικού ομίλου Arkema απομακρύνθηκαν προληπτικά  λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς ή έκρηξης, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές και αξιωματούχοι της Arkema.
Τα χημικά προϊόντα που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιο πρέπει να ψύχονται, αλλά η ηλεκτροδότηση διακόπηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές και οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης παρέλυσαν από τις πλημμύρες.

Τα επικίνδυνα προϊόντα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε κοντέινερ που ψύχονται από κινητήρες ντίζελ, αλλά και εκεί ακόμη η άνοδος του νερού διέκοψε τη λειτουργία των κινητήρων.

Οι ανθρώπινες αλυσίδες, από ανθρώπους που χέρι χέρι βοήθησαν μια 32χρονη να γεννήσει, συνεχίζονται για τη διάσωση εκατοντάδων ζώων που διατρέχουν κίνδυνο, όπως αναφέρουν μηνύματα και βίντεο μέσω Twitter.

Προειδοποίηση απηύθυνε ωστόσο ο ιδιοκτήτης του πάρκου θαλάσσιας ζωής, Gator Country στο Μπόμοντ του Τέξας,  καθώς υπάρχει κίνδυνος οι 350 αλιγάτορες που φιλοξενεί να δραπετεύσουν, αν συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των νερών από τις πλημμύρες.

  • Σταρ συνδράμουν τα θύματα του κυκλώνα Χάρβεϊ

Τέξας: “Βούλιαξαν” ως και 40.000 σπίτια στο πέρασμα του Χάρβεϊ (video) Στο κάλεσμα του ηθοποιού Κέβιν Χαρτ να συνδράμουν τους πληγέντες, ανταποκρίθηκαν ήδη η η Μπιγιονσέ, που κατάγεται από το Χιούστον, ενώ με δωρεά 25.000 ακολουθούν ο DJ Καλέντ και ο Ντουέιν «The Rock» Τζόνσον.
Για δωρεά 1 εκατομμυρίου από την ηθοποιό Σάντρα Μπούλοκ έκαναν λόγο αναρτήσεις στο Twitter, ενώ εξίσου γενναιόδωρη χαρακτηρίζεται η δωρεά της Τζένιφερ Λόπεζ.

https://twitter.com/butstories/status/902905952080470016

ΠΗΓΗ:ABC,CBS,ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη

Σχετική είδηση:Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στο Χιούστον – Στη Λουιζιάνα ο Χάρβεϊ (video)
Σχετική είδηση:Στο Τέξας ο Τραμπ: «Επικών διαστάσεων» οι πλημύρες – Ανακτά την ισχύ του ο «Χάρβεϊ»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ