Στη Νέα Υόρκη ο διαβόητος “Ελ Τσάπο» (video)

Ανήμερα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ το Μεξικό αποφάσισε την έκδοση στις ΗΠΑ, του διαβόητου Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που ήταν επί χρόνια ο πλέον καταζητούμενος επικεφαλής συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος έως ότου συνελήφθη από Μεξικανούς πεζοναύτες τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ έκτοτε έχει αποδράσει δύο φορές. Προτού εγερθεί “το τείχος” που σχεδιάζει ο 45ος αμερικανός πρόεδρος στο Τέξας, η κυβέρνηση του Μεξικού “κάνει δώρο”, τον βαρόνο των ναρκωτικών, αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα.

Οι πρώτες εικόνες, δείχνουν “τρομαγμένο και αλυσοδεμένο” τον 59χρονο Γκουσμάν, να μεταφέρεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πομπή δέκα τεθωρακισμένων, σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης. Αμερικανοί πράκτορες της DEA, “παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση” κατά τη διάρκεια της νυχτερινής πτήσης από το Μεξικό.

Ο Γκουσμάν, με παρατσούκλι “ο κοντός”, ήταν το αφεντικό του πανίσχυρου καρτέλ Σιναλόα.
θα δικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, δολοφονίες, ανθρωποκτονίες και απαγωγές. Δικαιοδοσία για την προσαγωγή του είχαν οι αμερικανικές αρχές στο Σικάγο, στο Μαϊάμι, στο Τέξας και στην Καλιφόρνια, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης τον καταζητούσε για ξέπλυμα 14 δις δολαρίων βρώμικου χρήματος από εμπόριο ναρκωτικών.

Πέρασε 13 χρόνια ως φυγάς, μετά την απόδραση από μια φυλακή του Μεξικού το 2001. Αφού συνελήφθη το 2014, ο “El Chapo” έγινε ξανά “πρωτοσέλιδο” για δεύτερη απόδραση, αυτή τη φορά – χρησιμοποιώντας μια μοτοσικλέτα– για να διαφύγει από υπόγειο τούνελ στις 11 Ιουλίου, 2015.

To 2016, oι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παρακολουθώντας τον αμερικανό ηθοποιό Σον Πεν, που συναντήθηκε κρυφά με τον Γκουσμάν τον Οκτώβριο του 2015, εντόπισαν το ράντσο -κρησφύγετο του βαρόνου και τον συνέλαβαν.

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό, από τη συνέντευξη του “Ελ Τσάπο” στον Σον Πεν που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Rolling Stone, ο Γκουσμάν παραδέχεται το εύρος των εγκληματικών του δραστηριοτήτων: «Πουλάω περισσότερη ηρωίνη, μεταμφεταμίνες, κοκαϊνη και μαριχουάνα όσο κανένας στον κόσμο και διαθέτω έναν στόλο υποβρυχίων, αεροπλάνων, φορτηγών και πλοίων», ανέφερε ο Ελ Τσάπο.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ,REUTERS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ