Πεντάγωνο: Αμερικανικό πλήγμα σκότωσε τον φιλοϊρανό διοικητή στο Ιράκ

Ένα αμερικανικό πλήγμα σκότωσε έναν φιλοιρανικό διοικητή στο Ιράκ, ο οποίος συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Πεντάγωνο.

Το χτύπημα – το οποίο καταδίκασε ο Ιρακινός πρωθυπουργός – είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τις εκκλήσεις για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στη χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πλήγμα έγινε σε αυτοάμυνα, ότι δεν έπαθαν καμιά ζημιά άμαχοι και ότι δεν επλήγησαν υποδομές ή εγκαταστάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ.

Στοχοθέτησε έναν ηγέτη της Χαρακατ αλ-Νουτζάμπα – μιας φιλοϊρανικής ένοπλης οργάνωσης στο Ιράκ – που «συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού προσωπικού», σύμφωνα με τον Ράιντερ, ο οποίος είπε ότι σκοτώθηκε επίσης ένα άλλο μέλος της ομάδας.

Το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι χαρακτήρισε νωρίτερα το χτύπημα ως «κατάφωρη επιθετικότητα» καθώς και ως «επικίνδυνη κλιμάκωση και επίθεση».

Ο Ράιντερ δήλωσε ότι το Ιράκ είναι «ένας σημαντικός και πολύτιμος εταίρος» και ότι «οι δυνάμεις μας βρίσκονται εκεί κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης του Ιράκ για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών» στο πλαίσιο της αποστολής κατά του IK.

«Όπως κάνουμε από την αρχή, θα συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε στενά με την ιρακινή κυβέρνηση για την ασφάλεια και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», είπε.

Το χτύπημα έρχεται εν μέσω αυξημένων περιφερειακών εντάσεων που συνδέονται με τον πόλεμο μεταξύ του συμμάχου των ΗΠΑ Ισραήλ και των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο τελευταίος γύρος της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς ξεκίνησε όταν η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση πραγματοποίησε μια συγκλονιστική διασυνοριακή επίθεση από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν απολογισμό του AFP που βασίζεται σε ισραηλινά στοιχεία.

Μετά την επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, το οποίο έχει πραγματοποιήσει μια αδυσώπητη εκστρατεία στη Γάζα κατά την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.438 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Αυτοί οι θάνατοι έχουν προκαλέσει εκτεταμένη οργή στη Μέση Ανατολή και έδωσαν ώθηση στη βία κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, τα οποία αντιμετωπίζουν έξαρση των επιθέσεων από τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά του ΙΚ.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ