O “σεισμός του αιώνα” – Νεκροί και χάος στο νότιο Μεξικό (video)

Σε τουλάχιστον 58  ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε την περασμένη νύκτα, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές αρχές. “Η εθνική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών καταμέτρησε 58 νεκρούς από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου: 45 στην Πολιτεία Οαχάκα, 10 στην Τσιάπας και 3 Ταμπάσκο” δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter o Λουίς Φελίπε Πουέντε, συντονιστής της πολιτικής προστασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε ήδη μήνυμα για θερμά συλλυπητήρια προς τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Το Σύστημα Προειδοποίησης Τσουνάμι των ΗΠΑ σήμανε συναγερμό τριών ωρών για επικίνδυνα κύματα τσουνάμι, σε ολόκληρη την κεντρική Αμερική. Μέχρι το strong>Τέξας, σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων έγινε αισθητή η δόνηση, που είχε διάρκεια ενός λεπτού. Προληπτικά εκκενώθηκαν και ακτές στις Φιλιππίνες, σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού του αιώνα, όπως χαρακτήρισε τα 8,1 Ρίχτερ, ο πρόεδρος του Μεξικού.

Ζώνη “καταστροφής και χάους” χαρακτηρίζεται ολόκληρη η πολιτεία της Oαχάκα όπου δεκάδες σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια, ενώ τμήματα του δημαρχείου κι ενός ξενοδοχείου, κατέρρευσαν.

Τραγωδία εκτυλίσσεται και στη φτωχή αλλά τουριστικά δημοφιλή επαρχία Τσιάπας, ο κυβερνήτης της οποίας ενημερώνει ότι ισοπεδώθηκαν σπίτια, κατέρρευσε εμπορικό κέντρο στο Σαν Κριστομπάλ και νοσοκομεία έμειναν χωρίς ρεύμα.

Οι πληγείσες περιοχές βρίσκονται στα νότια ωστόσο και βόρεια μέχρι την Πόλη του Μεξικού προκλήθηκαν ζημιές και στο διεθνές αεροδρόμιο Benito Juarez.

Με 62 ισχυρούς μετασεισμούς και προειδοποιήσεις για δόνηση ως και 7,2 Ρίχτερ. στη γειτονική Γουατεμάλα, ο Πρόεδρος Τζίμυ Μοράλες απηύθυνε έκτακτο διάγγελμα από την τηλεόραση, καλώντας για ψυχραιμία ενώ συνεχίζονται και στη χώρα επιχειρήσεις διάσωσης.

Σεισμολόγοι στην Καλιφόρνια χαρακτηρίζουν τον σεισμό αναμενόμενο. «Από τη δυτική ακτή του Μεξικού η πλάκα του Ειρηνικού κινείται κάτω από τη Μεξικάνικη χερσόνησο και καθώς το ρήγμα είναι πολύ επίπεδο αναμένονται ισχυρότατοι σεισμοί”, τόνισαν αμερικανοί ειδικοί.

Ο σεισμός, είχε επίκεντρο στον Ειρηνικό, αλλά ήταν και ισχυρότερος από τον ολέθριο σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα του Μεξικού στις 19 Σεπτεμβρίου του 1985, με απολογισμό 10.000 νεκρούς, 30.000 τραυματίες και 250.000 άστεγους.

Ανεξήγητες χαρακτηρίζονται στο μεταξύ, οι πράσινες αναλαμπές που κατέγραψαν ερασιτέχνες ελάχιστα λεπτά μετά τον σεισμό.

ΠΗΓΗ:Daily Mail

Σχετική είδηση:Σεισμός 8,2 Ριχτερ στο Μεξικό – Αυξάνονται οι νεκροί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος