“Μάχη” Τραμπ – Κλίντον για τη θέση του Αρχιστράτηγου

Σε άτυπη τηλεμαχία των δύο προεδρικών υποψηφίων εξελίχθηκε φόρουμ που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου οι προσκεκλημένοι Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλτ Τραμπ παρουσίασαν τις θέσεις τους για τα θέματα των ενόπλων δυνάμεων, της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας της χώρας.

Οι προεδρικοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών παρουσιάζοντας ξεχωριστά τις θέσεις τους για τα θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, πιστοποίησαν την ουσιαστική απόσταση πολιτικής και προσεγγίσεων σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και σε θέματα διεθνούς πολιτικής.

Οι τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων έγιναν στο πλαίσιο του φόρουμ “Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων” που φιλοξένησε το NBC, με το CNN να σχολιάζει ότι απόσταση που χωρίζει τους δύο προεδρικούς υποψηφίους έγινε φανερή, στο ζήτημα της αντιμετώπισης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.

Η Κλίντον τόνισε ότι η ήττα των τζιχαντιστών αποτελεί τον «υψηλότερο στόχο της, κατά της τρομοκρατίας», δίνοντας έμφαση στη χρήση αεροπορικής ισχύος, αλλά και στην αξιοποίηση συμμαχιών περιφερειακού τύπου, στη διεθνή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Πρέπει να το κάνουμε με την ουσιαστική υποστήριξη των Αράβων και των Κούρδων, που θα μάχονται (αποτελεσματικά) στο έδαφος κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πρέπει να περιορίσουμε τη δράση των τζιχαντιστών, με τη συνέχιση της υποστήριξης μας προς το νεοσύστατο στρατό του Ιράκ. Έχουν ανακαταλάβει το Ραμάντι και τη Φαλούτζα, θα πρέπει να τα κρατήσουν υπό τον ελέγχό τους. Πρέπει τώρα να προωθηθούν προς τη Μοσούλη», εξήγησε η Κλίντον.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, υποστήριξε ότι έχει ένα μυστικό σχέδιο που θα του εξασφαλίσει τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στην περίπτωση που εκλεγεί θα δώσει στους στρατηγούς των ΗΠΑ, προθεσμία 30 ημερών, προκειμένου να του παρουσιάσουν το σχέδιο τους, για τη συντριβή των τζιχαντιστών.

Ο ίδιος, δεν ξεκαθάρισε τη θέση του, σχετικά με τις επιλογές που θα αποφασίσει να υλοποιήσει στο ζήτημα αυτό, στην περίπτωση της εκλογής του στο Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ήταν προκλητικός χαρακτηρίζοντας μάλιστα το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν καλύτερο ηγέτη από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στην προσπάθειά του να αυτοπροβληθεί ως ο υποψήφιος για την προεδρία με τα καλύτερα προσόντα, που είναι σε θέση να αποκαταστήσει την παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής, τόνισε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων θεωρούν ότι ευνουχίζονται από τις πολιτικές του Ομπάμα και της Κλίντον, η οποία ήταν υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του απερχόμενου προέδρου.

«Νομίζω πως υπό την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, οι στρατηγοί ισοπεδώθηκαν. Τους υποβάθμισαν σε βαθμό τέτοιο που ντροπιάζει τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ στην εκδήλωση, στην οποία το κοινό ήταν βετεράνοι του στρατού.

Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Ομπάμα «ιδρυτή» του ΙΚ πριν από μερικές εβδομάδες, γεγονός το οποίο προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος του GOP να υιοθετήσει ένα κάπως πιο πειθαρχημένο στιλ πολιτικού λόγου. Έκτοτε, μειώνει τη διαφορά του από την Κλίντον στις δημοσκοπήσεις.

Ο Τραμπ εξάλλου φλέρταρε με το να αποκαλύψει τι πληροφορείται στις ενημερώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που του παρέχονται διότι είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην αμερικανική επέμβαση στη Λιβύη, ο Τραμπ είπε ότι η Χίλαρι Κλίντον «διέπραξε ένα φρικτό λάθος», ενώ νωρίτερα εκείνη είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική της όταν ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε τον κόσμο «ασφαλέστερο».

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον υπεραμύνθηκε του τρόπου που χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και επέμεινε ότι η μακρά της εμπειρία στη Γερουσία και στο υπουργείο Εξωτερικών σημαίνει ότι διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να λάβει «με απόλυτη σταθερότητα» σκληρές και δύσκολες αποφάσεις.

Ωστόσο ο συντονιστής της εκδήλωσης Ματ Λάουερ επέμεινε πιεστικά να της θέτει ερωτήματα για τον τρόπο που χειριζόταν το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, καθώς το θέμα αυτό, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον είναι κατάλληλη για την προεδρία.

Η Κλίντον επέμεινε ότι κανένα από τα μηνύματα που έστειλε ή έλαβε μέσω του ιδιωτικού της σέρβερ δεν ήταν διαβαθμισμένο ως άκρως απόρρητο, απόρρητο ή εμπιστευτικό, την ώρα που ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά απρόσεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η πρώην πρώτη κυρία και πρώην ΥΠΕΞ χειριζόταν διαβαθμισμένα έγγραφα, αλλά αποφάσισε να μην προτείνει να της ασκηθεί δίωξη.

«Έκανα ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνω (…). Το παίρνω πολύ σοβαρά, πάντα το έκανα, πάντα θα το κάνω», απάντησε η Κλίντον.

Η Κλίντον δήλωσε μετανοιωμένη για την απόφασή της, όταν ήταν γερουσιάστρια της Νέας Υόρκης, να ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, το 2003, όμως επέμεινε στο ότι και ο Τραμπ τασσόταν υπέρ του πολέμου.

Ο Τραμπ καταδίκασε τον πόλεμο στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και έχει εξαγγείλει ότι θα αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή σε μακρόχρονες συρράξεις στη Μέση Ανατολή.

Τέλος αναφερόμενη στην επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 2011, η Κλίντον απέρριψε τις επικρίσεις του Τραμπ για το γεγονός πως είχε ταχθεί υπέρ της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Το να επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη θα ήταν εξίσου απειλητικό και επικίνδυνο με αυτό που βλέπουμε στη Συρία», ανέφερε η υποψήφια.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις,. «26.000 μη δημοσιοποιημένες σεξουαλικές επιθέσεις στο στρατό και μόνο 238 καταδίκες. Τι περιμένουν αυτές, οι διάνοιες, όταν βάζουν τους άντρες μαζί με τις γυναίκες;» είχε αναρωτηθεί.

Ο συντονιστής του NBC, Ματ Λάουερ, ρώτησε τον Τραμπ σχετικά με την ανάρτησή του κι εκείνος την υποστήριξε ανοιχτά. «Νομίζω ότι είναι απόλυτα σωστό. Όχι να βγάλουμε τις γυναίκες από στρατό, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δε διώκεται ποινικά», τόνισε ο Τραμπ.

Η εκδήλωση μοιάζει να αποτέλεσε πρελούδιο ενόψει των τηλεμαχιών της 68χρονης Κλίντον και του 70χρονου Τραμπ, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ