ΗΠΑ -Εκλογές: Προειδοποιήσεις για εκτροχιασμό – Τραμπ: Διαφωνώ με τα ευρωπαϊκά lockdown

Με 9 εκατομμύρια εκατομμύρια κρούσματα και 800 θανάτους ημερησίως η προεκλογική εκστρατεια εισήλθε στην τελική ευθεία υπό τη σκιά της πανδημίας και της αμφιβολίας για το εάν τα ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου θα υπάρχει καθαρό αποτέλεσμα ή έστω πρόβλεψη για τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο. Από 245 εκατομμύρια εγγγραμμένους έχουν ήδη ψηφίσει 81 εκατομμύρια Αμερικανοί εκ των οποίων τα 52 εκατομμύρια είναι επιστολικοί ψήφοι. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα χρειαστούν επιπλέον ημέρες για να μετρηθούν και δεν αποκλείεται να “εκτροχιάσουν” τη διαδικασία.

Στην Φλόριντα και οι δύο υποψήφιοι αναμετρήθηκαν με επίκεντρο τον κορονοϊό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τους Ευρωπαίους για την επιβολή lockdown κι επέμεινε σε εμφάνιση χωρίς μάσκα μαζί με την σύζυγό του Μελάνια, ενώ ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι είναι κατά της πανεθνικής καραντίνας αλλά υπέρμαχος της χρήσης μάσκας.

«Έχετε τη δύναμη. Εάν η Φλόριντα γίνει μπλε [Δημοκρατική], τελειώνει» διακήρυξε πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές ο Τζο Μπάιντεν που διατηρεί σταθερό προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ίδια ώρα “αποκάλυπτε” ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με “το πρωτοφανές ποσοστό του 33,1% το τελευταίο τρίμηνο”, ενώ μιλώντας επί 100 λεπτά σε οπαδούς του που στην πλειονότητα δεν φορούσαν μάσκες τόνισε: “Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν είναι να σας παραδώσει τιμωρητικά σε lockdown. Θα σας κλειδώσει”.

“Oι Ευρωπαίοι ήταν σύμμαχοι”,είπε και πρόσθεσε: “Διαφωνώ με αυτό γιατί δεν πρόκειται ποτέ να κλειδώσουμε ξανά. Κλειδώσαμε, καταλάβαμε την ασθένεια και τώρα είμαστε ανοιχτοί για δουλειές.”

ΗΠΑ -Εκλογές: Προειδοποιήσεις για εκτροχιασμό – Τραμπ: Διαφωνώ με τα ευρωπαϊκά lockdown
AP Photo/Evan Vucci

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την προεκλογική συγκέντρωση του αντιπάλου του ως εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού και τον κατηγόρησε ότι έχει καταθέσει τα όπλα στη μάχη με την πανδημία.

ΗΠΑ -Εκλογές: Προειδοποιήσεις για εκτροχιασμό – Τραμπ: Διαφωνώ με τα ευρωπαϊκά lockdown
AP Photo

Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε ότι είναι εθνική υποχρέωση η χρήση μάσκας: “Δεν πρόκειται για πολιτική δήλωση, είναι πατριωτικό καθήκον, για χάρη του Θεού”.

Ομάδα δράσης του Λευκού Οίκου κατά της πανδημίας: Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με “αδυσώπητη” αύξηση κρουσμάτων

“Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο δρόμο. Πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση”, τόνισε ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής της ομάδας δράσης και του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών.

Τα κρούσματα κορονοϊού σημειώνουν άνοδο σε 47 πολιτείες και τα νοσοκομεία όλης της χώρας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο των ασθενών, πρόσθεσε και για μία ακόμη φορά συνέστησε “επιθετικά μέτρα”.

Facebook-Ζούκερμπεργκ: Κίνδυνος εμφύλιων αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα

Σύμφωνα με το AFP, το αφεντικό του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ προειδοποίησε για πιθανή βία μετά τις εκλογές, οι οποίες συνιστούν, όπως είπε και “δοκιμασία” για το ηλεκτρονικό του δίκτυο. Την ίδια ώρα και το Twitter,ετοιμάζεται για αναταραχή λόγω της καταμέτρησης των ψήφων μέσω ταχυδρομείου η καταμέτρηση των οποίων επισκιάζει τα exit polls.

“Το έθνος μας είναι τόσο διχασμένο και τα αποτελέσματα των εκλογών θα χρειαστούν δυνητικά ημέρες ή εβδομάδες για να οριστικοποιηθούν”, είπε ο Ζούκερμπεργκ εκτιμώντας ότι “εταιρείες όπως το Facebook πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν ακραίες πλατφόρμες να κηρύξουν νίκη εκ των προτέρων ή να απαιτήσουν βία κατά την εκλογική διαδικασία.

Κόντρα για τις επιστολικές ψήφους στη Μινεσότα

Ομοσπονδιακό εφετείο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι το σχέδιο για την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων που θα παραληφθούν μετά την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου είναι παράνομο.

Έτσι, το εφετείο συντάχθηκε με την άποψη των Ρεπουμπλικάνων ότι η παράταση της ημερομηνίας για την παραλαβή επιστολικών ψήφων ήταν αντισυνταγματικός ελιγμός από τον ανώτατο εκλογικό αξιωματούχο της πολιτείας, τον Δημοκρατικό Στιβ Σίμον. Παρόμοια ωστόσο αντιπαράθεση, είναι ανοικτή σε αρκετές άλλες αμερικανικές πολιτείες.

Τα αμερικανικά ταχυδρομεία (USPS) ανακοίνωσαν χθες ότι έχουν διανείμει 122 εκατομμύρια ασυμπλήρωτες και συμπληρωμένες επιστολικές ψήφους, από τις οποίες καταγράφεται συμμετοχή-ρεκόρ στην πρώιμη ψηφοφορία.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί που κατοικούν στην Αθήνα επισημαίνουν

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την Αντριάνα Μαγγανιά, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Αθήνας, Θεόδωρας Μυλωνάς σχολιάζει ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει καλύτερη κατανόηση στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ενώ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ότι συμπεριφέρεται ανεύθυνα, ενθαρρύνοντας μη χρήση μάσκας που τον οδήγησε και στην μόλυνση.

Ο Πέτρος Νίκολου επικεφαλής της Νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ελλάδας, από την πλευρά του επισημαίνει ότι “οι εκτιμήσεις είναι εντός των προβλέψεων για τα θύματα του κορονοϊού”.

“Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. “Με μήνυμα είναι εντάξει να είσαι ρατσιστής και να περιφρονείς ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε βήμα σε όσους έχουν τάση να το εκδηλώσουν”, δήλωσε η Νίκι Φελλούρις, υπεύθυνη εκδηλώσεων Δημοκρατικού κόμματος Ελλάδος.

Η Walmart αποσύρει προσωρινά τα όπλα από τα ράφια της

Η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Walmart αποφάσισε χθες Πέμπτη να αποσύρει προσωρινά τα όπλα και τα πυρομαχικά από τα ράφια της για προληπτικούς λόγους λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης, και λόγω των βίαιων διαδηλώσεων στην Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος