O Τραμπ επιδιώκει αναβολή των εκλογών – Σε περιδίνηση η οικονομία των ΗΠΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο αφήνει ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, αφότου ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ κατέγραψε ιστορική βουτιά 32,9% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

O Αμερικανός πρόεδρος επικαλείται αβάσιμα επιχειρήματα περί νοθείας των εκλογών λόγω αύξησης της επιστολικής ψήφου και θέτει το ερώτημα: “Αναβολή των εκλογών μέχρι οι άνθρωποι να μπορούν σωστά και με ασφάλεια να ψηφίσουν”;

With Universal Mail-In Voting (not Absentee Voting, which is good), 2020 will be the most INACCURATE & FRAUDULENT Election in history. It will be a great embarrassment to the USA. Delay the Election until people can properly, securely and safely vote???

Οι ημερομηνίες των προεδρικών εκλογών, την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου κάθε 4 χρόνια, έχουν κατοχυρωθεί με ομοσπονδιακό νόμο. Η αλλαγή τους θα απαιτούσε πράξη νομοθετικού περιεχομένου από το Κογκρέσο.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν προβλέπει καμία καθυστέρηση στην ορκωμοσία του προέδρου, που έχει προγραμματιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2021.

Την ίδια ημέρα με την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώθηκαν αρνητικά στοιχεία – ρεκόρ για την αμερικανική οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 32,9% στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η πανδημία έχει βάλει λουκέτο σε επιχειρήσεις, δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, με την ανεργία να ανέρχεται στο 14,7%.

Αντιδράσεις

Αμέσως μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, και τον Nasdaq να χάνει 92,82 μονάδες ή -0,88%.

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», σχολίασε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Νταν Κίλντι και παρότρυνε τους Αμερικανούς να τον αποτρέψουν: «Μην το αφήσετε να συμβεί. Όλοι οι Αμερικανοί – Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί – θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τομ Άντα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές και πρόσθεσε: «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19».

Ο ανεξάρτητος εκλογικός αναλυτής Κάιλ Κόντικ, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η ανάρτηση του Τραμπ φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους προσέγγισής του όταν θέλει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα «άσχημα νέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατακρήμνιση του ΑΕΠ. Επισήμανε  ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Πολλές Πολιτείες θέλουν να διευρύνουν το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο, ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν τον συγχρωτισμό στα εκλογικά κέντρα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά της πανδημίας. Αρκετές επιτρέπουν την ψήφο δια αλληλογραφίας εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν καταγράψει σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ, αντιμέτωπος με τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν να υπολείπεται του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, μιλά για μαζική νοθεία στις εκλογές. Οι δηλώσεις του για το θέμα αυτό ανάγκασαν στα τέλη Μαΐου το Twitter να επισημάνει, για πρώτη φορά, μια ανάρτησή του ως παραπλανητική.

Στα τέλη Απριλίου, ο Τζο Μπάιντεν είχε προβλέψει ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναβάλει τις εκλογές. «Θυμηθείτε αυτό που σας λέω, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τις εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνουν», είχε πει τότε. Λίγες ημέρες αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (…) Γιατί να το κάνω;» απάντησε, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» των Δημοκρατικών.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος