Διεθνής καταδίκη της σφαγής στο Ορλάντο με 50 νεκρούς και 53 τραυματίες

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το μακελειό στο Ορλάντο της Φλόριντας, με 50 νεκρούς και 53 τραυματίες, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με πρακτορείο, που πρόσκειται σε αυτό.

Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν απερίφραστα το μακελειό στο κέντρο διασκέδασης.Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μια ανακοίνωση «καταδικάζει με τρόμο το μακελειό (…) και διατυπώνει την απόλυτη συμπαράσταση της Γαλλίας και των Γάλλων πολιτών στις αρχές και τους πολίτες των ΗΠΑ σε αυτή τη δοκιμασία». Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του Κρεμλίνου, κάνει λόγο για ένα «βάρβαρο έγκλημα» και αποστέλλει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με μήνυμά του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δήλωσε «σοκαρισμένος από το μακελειό που διαπράχθηκε στο Ορλάντο. Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειές τους». Ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του εκπρόσωπου του Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι «το συνταρακτικό μακελειό που εκτυλίχθηκε στο Ορλάντο και που στοίχισε την ζωή σε πολλούς αθώους ανθρώπους προκάλεσε (…) πολύ βαθιά συναισθήματα αποστροφής και καταδίκης, οδύνης, προβληματισμού ενώπιον αυτής της νέας επίδειξης δολοφονικής παράνοιας και αλόγιστου μίσους». Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια ανακοίνωση, διατυπώνει την αλληλεγγύη του προς την «κοινότητα των ΛΟΑΔ και τον αμερικανικό λαό» και τονίζει ότι «ο τρόμος και το μίσος δεν θα μας αλλάξουν. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένα ενώπιον της τρομοκρατίας». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, εκφράζει την «αλληλεγγύη του και (το) συναίσθημα οδύνης της ιταλικής κυβέρνησης για το φρικτό μακελειό στο Ορλάντο. Η καρδιά μας είναι με τους Αμερικανούς αδελφούς μας». Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, στον λογαριασμό του στο Twitter, «καταδικάζει σθεναρά την ειδεχθή επίθεση στο Ορλάντο. Μαζί, συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη για την ελευθερία, ενάντια στο μίσος και την βαρβαρότητα. Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ». Ο πρωθυποργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, σε ένα μήνυμα του που έγραψε στην αγγλική γλώσσα στο Twitter, δηλώνει ότι «είναι βαθύτατα θλιμμένος από την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο μακελειό του Ορλάντο. Συμμεριζόμαστε την οδύνη των οικογενειών». Ο Άσραφ Γάνι, πρόεδρος του Αφγανιστάν, της χώρας καταγωγής της οικογένειας του φερόμενου δράστη, Ομάρ Ματίν, στον λογαριασμό του στο Twitter «καταδικάζει αυτή την φρικτή επίθεση στο Ορλάντο, τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία αμάχων. Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες, στ θύματα, όπως επίσης στην αμερικανική κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα δελτίο τύπου επισημαίνει: «εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης του Ισραήλ, απευθύνω τα πλέον ειλικρινή μου συλλυπητήρια μετά την φρικτή επίθεση εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΔ του Ορλάντο».

Για τρομοκρατική ενέργεια και πράξη μίσους, έκανε λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα και διευκρίνισε ότι προς το παρόν οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τα ακριβή κίνητρα του δράστη. «Καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ επιβεβαίωσε ότι το FBI ηγείται των ερευνών για την επίθεση. Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την κοινότητα των ΛΟΑΔ και υπογράμμισε ότι η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Αμερικανού είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών πολιτών.

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί την Δευτέρα με τους επικεφαλής των κυριότερων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και αρμόδιους αξιωματούχους για να ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα για το μακελειό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας στη συνάντηση αναμένεται να είναι παρόντες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζο Τζόνσον, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, ο διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) Νίκολας Ράσμουσεν και η αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν τον πρόεδρο για την πορεία της έρευνας σχετικά με την επίθεση.

Ο δράστης του μακελειού, σε ναιτκλαμπ που συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, είναι ο 29χρονος Όμαρ Ματίν, Αμερικανός υπήκοος αφγανικής καταγωγής, που σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.
Όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του FBI είχε ανακριθεί στο παρελθόν, επανειλημμένως, χωρίς ωστόσο να ασκηθούν διώξεις. «Το FBI έλαβε γνώση για την ύπαρξή του όταν εκείνος είχε προβεί σε κάποια σχόλια μιλώντας σε συναδέλφους του με τα οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως έχει διασυνδέσεις με τρομοκράτες» δήλωσε ο Ρόναλντ Χόπερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και διευκρίνισε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ τον είχε ανακρίνει δύο φορές. Επιπλέον, είχε τραβήξει την προσοχή του FBI καθώς φερόταν να έχει σχέσεις με ένα Αμερικανό βομβιστή αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την πρώην σύζυγο του, ο Όμαρ Ματίν ήταν ψυχολογικά διαταραγμένος και είχε βίαιη συμπεριφορά, αλλά μολαταύτα είχε επιδιώξει να γίνει αστυνομικός. Η Σιτόρα Γιουσούφι είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και μετέδωσε το CNN ότι την «έσωσαν» μέλη της οικογένειάς της από τον πρώην σύζυγό της έπειτα από τέσσερις μήνες ενός ταραχώδους γάμου που κατέληξε σε διαζύγιο ενώ πιστεύει ότι ο δράστης, που την κακοποιούσε κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, είχε διπολική διαταραχή.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC NEWS, πριν από την επίθεση ο δράστης τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το πρακτορείο AMAQ NEWS που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε ότι η ένοπλη επίθεση διαπράχθηκε από έναν μαχητή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σχετική είδηση: Το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο (video)
Πηγή: ΕΡΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ