Aντιμέτωποι με απέλαση ξένοι φοιτητές στις ΗΠΑ αν τα μαθήματα συνεχιστούν αποκλειστικά on line

Τέλος στην έκδοση βίζας ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση για τους ξέους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι  σε προγράμματα σπουδών που θα γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου. Για «αβεβαιότητα», στη χώρα των 13.000 θανάτων από την πανδημία, γράφουν σε αναρτήσεις τους ξένοι φοιτητές, που δεν ξέρουν αν θα κάνουν μαθήματα ή θα απελαθούν, μέχρι να αρχίσουν οι εγγραφές το φθινόπωρο. Κάποιοι έχουν ήδη “εκδιωχθεί”, όπως λένε  από τις εστίες κι έχουν αποκλειστεί στη χώρα.

Οι φοιτητές που βρίσκονται στην αμερικανική επικράτεια «είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής». Αν όχι, ρισκάρουν «διαδικασία απέλασης», ξεκαθάρισε η ICE, η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση .

Oι ξένοι φοιτητές ξεπερνούν το 1,1 εκατομμύριο και πληρώνουν έως και 50.000 $ (44.300 ευρώ) ετησίως για σπουδές στις ΗΠΑ, με έσοδα 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη χώρα.

Άσυλο, αναζητούν φοιτητές στο «υβριδικό» μοντέλο, δηλαδή να εγγράφονται στον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που παραδίδονται με φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Το μέτρο αφορά βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση)

Στο 1,2 εκατ. κυριαρχούν οι Ασιάτες και το ποσοστό ανέρχεται στο 5,5% των φοιτητών στις ΗΠΑ.

“Ξενοφοβικό μέτρο στον απόηχο του Κουνγκ Φλου” 

Τα μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ήδη “τα καρφιά” του Ντόναλντ Τραμπ όταν σε ομιλία του αντί για COVID-19 αναφέρθηκε στον ιό της Κίνας που αποκάλεσε “Κουνγκ- Φλου”.

Ο κυνισμός του Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει σύνορα, τονίζει σε ανάρτηση του ο βετεράνος των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς, ενώ αρκετοί Γερουσιαστές καταλογίζουν νέα έξαρση ξενοφοβίας στον Λευκό Οίκο.

Deutche Welle: Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποδυναμώνεται

Αρκετά πανεπιστήμια  σχεδιάζουν ήδη να μειώσουν τα προγράμματα σπουδών.  Προβλέπονται επίσης τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον τομέα. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν ήδη απολύσει πάνω από 48.000 υπαλλήλους,

“Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να γλιτώσουν το χειρότερο”

Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ επιβάλλουν πολύ χαμηλότερα δίδακτρα, ενώ μηδενική είναι η χρέωση στα περισσότερα γερμανικά Πανεπιστήμια, που αναμένεται να επωφεληθούν, όσο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδυναμώνονται από την αγορά αγγλόφωνων σπουδών.

Πανευρωπαϊκή έρευνα υποδηλώνει ότι έως και το 84% των φοιτητών της ΕΕ «σίγουρα δεν θα» σπουδάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γερμανία ήδη ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για διεθνείς φοιτητές κατά περισσότερο από ένα μήνα, έως τις 20 Αυγούστου.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος