Αμερικανοί αξιωματούχοι: Η Ρωσία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Ιράν με αντάλλαγμα την προμήθεια όπλων

Array

Η Ρωσία παρέχει τώρα μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη στο Ιράν με αντάλλαγμα την προμήθεια όπλων από την Τεχεράνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης, η Ρωσία ενδέχεται να παρέχει στο Ιράν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και συστημάτων αεράμυνας. Την άνοιξη, Ιρανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία για να πετάξουν το Sukhoi Su-35, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, κάτι που σύμφωνα με τους αξιωματούχους δείχνει ότι το Ιράν “μπορεί να αρχίσει να παραλαμβάνει το αεροσκάφος μέσα στο επόμενο έτος”.

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι πιστεύει ότι το Ιράν προμήθευε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, αλλά η σχέση μεταξύ των δύο εθνών μεταμορφώνεται σε μια πλήρη αμυντική εταιρική σχέση” με όπλα και στρατιωτική τεχνογνωσία να ρέουν και προς τις δύο κατευθύνσεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Ρωσία επιδιώκει να συνεργαστεί με το Ιράν στην ανάπτυξη όπλων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής δημιουργίας μιας κοινής γραμμής παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ “εξετάζουν την επιλογή να συγκεντρώσουν μια ομάδα ομοϊδεατών χωρών για να συζητήσουν τη στρατιωτική συνεργασία Ιράν-Ρωσίας” και να συνεργαστούν με άλλα έθνη για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία και το Ιράν δεν θα μπορούν να μεταφέρουν εξοπλισμό, όπλα ή χρήματα μέσω των χωρών τους για να υποστηρίξουν αυτή τη νέα συνεργασία.

Επιβάλλουμε κόστος στους φορείς που εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικών UAV στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία“, δήλωσε ένας αξιωματούχος. “Αξιολογούμε περαιτέρω μέτρα που μπορούμε να λάβουμε όσον αφορά τους ελέγχους των εξαγωγών για να περιορίσουμε την πρόσβαση του Ιράν σε ευαίσθητες τεχνολογίες“.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν σήμερα στην Ουκρανία μια νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να την βοηθήσουν να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, ιδίως απέναντι στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε ότι αυτή η νέα βοήθεια «θα σταλεί σύντομα» για να δώσει στην Ουκρανία «νέες δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνά της ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή των drones».

Ο Κίρμπι είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί πολύ για την αμυντική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας και ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να την διασπάσει. Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις συμμαχικές της χώρες να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και σχολιάζοντας μια δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα αυτό, ο Κίρμπι άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τη Μόσχα για να επιτύχει την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν, μία ημέρα αφότου αντάλλαξε την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ με τον καταδικασμένο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ. «Θα εργαστούμε ενεργά μέσω αυτών των διαύλων για να φέρουμε τον Πολ στην πατρίδα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι αυτό που μετράει είναι «οι πράξεις, όχι τα λόγια».

Πηγή: NBC news

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος