Αλβανία: Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται  πρώτη φορά τα Τίρανα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη του σήμερα στα Τίρανα, όπου θα μείνει για περισσότερες από οκτώ ώρες, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπαϊράμ Μπέγκαι, και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα με τον οποίο στη συνέχεια θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

 Η συνάντηση και η συνέντευξη Τύπου έχουν προγραμματιστεί για τις 16:00-19:00.

 Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Τίρανα, όπου αναμένεται να φτάσει γύρω στις 11:00, ο κ. Blinken θα συναντηθεί επίσης με μια ομάδα περίπου 100 νέων που έχουν σπουδάσει σε προγράμματα που προσφέρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το Fulbright και το International Leadership Visitor Program , IVLP.

Η Γιούρι Κιμ, Πρώην πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλβανία,  Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσειςδήλωσε ότι η επίσκεψη του Antony Blinken στην Αλβανία θα επικεντρωθεί «στο μέλλον της Αλβανίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρώπης”.

«Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς μπήκαμε στη δεύτερη 100η επέτειο των σχέσεων ΗΠΑ-Αλβανίας και σε μια στιγμή που θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τους Αλβανούς για τον ρόλο τους ως συμπροέδρων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2022 έως το 2023. Η Αλβανία είναι τώρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε η Yuri Kim.

Για την επίσκεψη Μπλίκεν , γράφει σήμερα η γνωστή αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επισκέπτεται σήμερα την Αλβανία για να εδραίωση τις σχέσεις με έναν βασικό εταίρο στα Βαλκάνια και έναν σύμμαχο στη στήριξη του αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με αξιωματούχους και θα επικεντρωθεί στο μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς η Αλβανία και μερικοί γείτονες επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει σθεναρά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Οι ΗΠΑ επαίνεσαν την ηγεσία της Αλβανίας στην πρώην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή και τον πρόσφατο ρόλο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μη μόνιμο μέλος.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει διαθέσει τακτικά μικρές στρατιωτικές μονάδες σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Η Αλβανία θα φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στο τέλος αυτού του μήνα, όπου αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά την επίσκεψη του Blinken θα συζητηθούν και οι εντάσεις μεταξύ των γειτόνων Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την εξομάλυνση της σχέσης τους έχουν σημειώσει αργή πρόοδο, ενώ σποραδικά περιστατικά βίας έχουν προκαλέσει φόβους για αστάθεια.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχία για την πρόσφατη απαγόρευση του δηναρίου από το Κοσσυφοπέδιο ως νόμισμα στους δήμους της με σερβική πλειοψηφία.

Επίσης ο Μπλίνκεν θα αναγνωρίσει τον ρόλο της Αλβανίας μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, καθώς αποσύρθηκαν από τη χώρα τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Αλβανία ήταν η πρώτη που φιλοξένησε περίπου 3.200 Αφγανούς πρόσφυγες προτού τελικά επανεγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντήσει μερικούς από τους Αφγανούς που παραμένουν ακόμη στην Αλβανία.

Μετά τα Τίρανα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Πηγή: Top Channel, ATSH

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος