Αλβανία: Επίσκεψη Ερντογάν

Η επίσκεψη Ερντογάν έγινε μετά από πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ο τούρκος πρόεδρος συνοδεύεται από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων ο ΤΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ΤΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ, ο ΤΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Κασάπογλου και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Ο Ερντογάν παρέστη στην τελετή παράδοσης πεντακοσίων περίπου κατοικιών που έχτισε η Τουρκία στη βορειοδυτική πόλη Λατς που επλήγη από ισχυρό σεισμό τον Νοέμβριο του 2019.

«Η ευτυχία της Αλβανίας είναι η ευτυχία μας, η θλίψη της είναι η θλίψη μας», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του κατά  την τελετή των εγκαινίων. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία ενήργησε γρήγορα μετά τον σεισμό για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του αλβανικού λαού, κινητοποιώντας όλα τα μέσα του κράτους και στέλνοντας τεχνικά συνεργεία.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να βοηθήσει την περιοχή μετά τον σεισμό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ισχυρής αλληλεγγύης μεταξύ μας». Ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Αλβανών και στο μέλλον. «Στεφανώνουμε τη φιλία μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας με το άνοιγμα των κατοικιών που χτίστηκαν μετά το σεισμό», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να επικρίνει τις προηγμένες χώρες όπως είπε για την έλλειψη αλληλεγγύης την περίοδο του κορωνοϊού.

«Για εκείνες τις προηγμένες χώρες αυτές οι σπουδαίες αξίες επιστρέφουν πίσω στον εαυτό τους και κάνουν τα στραβά μάτια στα δράματα που διαδραματίζονται εκτός των συνόρων τους. Αλλά εμείς δεν κάναμε διακρίσεις μεταξύ των κρατών και σπεύσαμε να απλώσουμε τα χέρια βοηθείας στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη, και με τη δύναμη της αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού απλώσαμε το χέρι βοηθείας στους συμμάχους μας και μοιραστήκαμε μαζί τους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. Από τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους ολοκληρώσαμε την κατασκευή του Περιφερειακού Νοσοκομείου εντός 68 ημερών.  Αυτό  το Περιφερειακό Νοσοκομείο στην επαρχία του Ντέιρ είναι μια από τις ενδείξεις αυτής της όμορφης αλληλεγγύης μεταξύ μας. Το όνομα του νοσοκομείου στην τελετή έναρξης του οποίου συμμετείχα μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ορίστηκε ως το Νοσοκομείο Φιλίας Τουρκων και Αλβανών που θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ μας,» είπε.

Η τελετή θεμελίωσης του έργου πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 για την ανέγερση 522 κατοικιών από τη Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης της Τουρκίας (TOKI). Το έργο, το οποίο κόστισε περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ (47 εκατομμύρια δολάρια), περιλαμβάνει επίσης 37 εμπορικούς χώρους και ένα γκαράζ 375 οχημάτων.

Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει επίσης το Οθωμανικό τζαμί Ετέμ Μπέη της, ένα από τα σύμβολα των Τιράνων, το οποίο η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) άρχισε να αποκαθιστά τον Μάρτιο του 2018.

Θα έχει επίσης κατ ιδίαν συνομιλίες με τον Έντι Ράμα και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό. Στη συνέχεια θα εκφωνήσει ομιλία στο αλβανικό κοινοβούλιο.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος