Αλβανία- εκλογές: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται στο Νότο – Η αντιπολίτευση στο Βορρά

Ανταπόκριση: Παναγιώτης Μπάρκας

Την Τρίτη αναμένεται να αναδειχθεί ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Αλβανία. Σύμφωνα πάντως με αρχικό exit poll το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα εμφανίζεται να προηγείται κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες του Δημοκρατικού κόμματος του Λουλ-ζίμ Μπάσα. Παρά την πανδημία η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπέρασε εκείνη της περασμένης αναμέτρησης φθάνοντας το 48%.

Η καταμέτρηση τους στο 20 περίπου τοις εκατό δίνει προβάδισμα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα με 50 τοις εκατό έναντι 38.3 της ενωμένης αντιπολίτευσης με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα. Το κόμμα Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης έρχεται τρίτο με 7.1 τοις εκατό.

Παρατηρείται ότι γεωγραφικά να τηρούνται οι πολιτικές επιρροές, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να έχει προβάδισμα σε όλον το Νότο ενώ η αντιπολίτευση στο Βορά. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε από τις κάλπες των περιφερειακών εκλογικών τμημάτων , όπου το Σοσιαλιστικών Κόμμα έχει μεγαλύτερη στήριξη από την αντιπολίτευση.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ανατρέπουν πάντως τον ενθουσιασμό της αντιπολίτευσης για θρίαμβο στις εκλογές αυτές και επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον τρόπο πώς θα σχηματιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Αλβανία για την επόμενη τετραετία.

Η καταμέτρηση των ψήφων για τους υποψηφίους βουλευτές των κομμάτων θα αρχίσει αφού ολοκληρωθεί η μέτρηση των ψήφων για τα κόμματα. Στην Αλβανία ισχύει το αναλογικό σύστημα ανά περιφέρεια, απ΄όπου προκύπτει και ο αριθμός εδρών για κάθε κόμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος