Αλληλέγγυο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Μολδαβία

Την γενναιοδωρία του μολδαβικού λαού για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού Ουκρανών προσφύγων επαίνεσε κατά την επίσκεψή της αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία κάλεσε την ΕΕ να συνεχίσει να κλιμακώνει τις προσπάθειές της για να στηρίξει τη Μολδαβία στην παροχή καταφυγίου και βοήθειας στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που φεύγουν από τη ρωσική επιθετικότητα.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον λαό και τις αρχές στη Μολδαβία εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη.

Καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης

Στις ανταλλαγές τους, οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν σε διάφορες πιθανές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε γειτονικές χώρες όπως η Μολδαβία. Συζήτησαν επίσης διάφορους άλλους σχετικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, και υπογράμμισαν την ανάγκη να βοηθήσει η ΕΕ τη Μολδαβία να αυξήσει τις ρυθμίσεις της για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανθεκτικότητά της σε υβριδικές απειλές, ιδίως σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και παραπληροφόρηση.

Όσον αφορά την πρόσφατη επίσημη αίτηση της Μολδαβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και την επιλεγμένη μεταρρυθμιστική πορεία της για να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με το κοινοβούλιο της Μολδαβίας τη συνέχεια που δόθηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων και ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφθεί την Ομάδα Υποστήριξης της Δημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος θα είναι η αξιολόγηση πιθανών ενισχυμένων μέτρων στήριξης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας των πληροφοριών, της αντιμετώπισης των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης και της ενίσχυσης των συνολικών ικανοτήτων και της ανθεκτικότητας του κοινοβουλίου της Μολδαβίας.

Εκτός από το Κισινάου, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Παλάνκα, ένα χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία και κέντρο υποδοχής Ουκρανών που διαφεύγουν από τη ρωσική επιθετικότητα. Στα σύνορα, τα μέλη ενημερώθηκαν από τις συνοριακές αρχές της Μολδαβίας για την ανθρωπιστική κατάσταση για τους πρόσφυγες στην περιοχή και τις πρακτικές διαχείρισης των συνόρων και αντάλλαξαν απόψεις με εκπροσώπους της Αποστολής Συνοριακής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μολδαβία και την Ουκρανία και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος