Αλγερία: Ακύρωση της συμφωνίας συνεργασίας με την Ισπανία και “πάγωμα” των τραπεζικών συναλλαγών

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Σε  «πάγωμα» των συναλλαγών που αφορά το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών από και προς την Ισπανία, καλεί σήμερα η Ένωση Τραπεζών και Χρηματοπιστωτικών Θεσμών τους επικεφαλής των αλγερινών τραπεζικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών. Η ειδοποίηση αυτή έρχεται ως επακόλουθο μετά την αναστολή της συμφωνίας συνεργασίας των δύο κρατών.

Την άμεση διακοπή της συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας με την Ισπανία ζήτησε με επιστολή της η προεδρία της Αλγερίας μετά την στροφή της Ισπανίας στο ζήτημα της κυριαρχίας της Δυτικής Σαχάρας.

Ήταν θέμα χρόνου η κρίση μεταξύ Αλγερίας και Ισπανίας να κορυφωθεί. Κι αυτό γιατί οι σχέσεις Αλγερίας και Μαρόκου βρίσκονται εδώ και καιρό σε μία τεταμένη κατάσταση που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή κάθε συνεργασίας τους. Η Ισπανία βρέθηκε στη μέση αυτής της κρίσης καθώς χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μόλις πριν ένα χρόνο τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προερχόμενο από το Μαρόκο με την ανοχή των μαροκινών αρχών.

Η Ισπανία προκειμένου να αποφύγει το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα , υποχώρησε στον μαροκινό εκβιασμό και ειδικότερα στο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας αναγνωρίζοντας ότι η θέση του Rabat για την πρώην ισπανική αποικία ( την Δυτική Σαχάρα) είναι «η πιο σοβαρή, αξιόπιστη και ρεαλιστική». Η στάση αυτή της Ισπανίας ενόχλησε την Αλγερία που στηρίζει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας και μάλιστα στα εδάφη της φιλοξενεί μέλη της ηγεσίας του απελευθερωτικού μετώπου Πολισάριο.

Στη χθεσινοβραδινή επιστολή της αλγερινής προεδρίας όπου αναφέρεται η διακοπή της διμερούς συνθήκης τονίζεται ότι “η ισπανική κυβέρνηση έδωσε την «πλήρη υποστήριξή της» στην «παράνομη και παράτυπη » φόρμουλα αυτονομίας που υποστηρίζει η «κατοχική δύναμη», αναφερόμενη στο Μαρόκο.

Με την απόφαση της αυτή, η Αλγερία, αναστέλλει τη συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας, που είχε υπογραφεί στις 8 Οκτωβρίου 2002 επί κυβέρνησης Χοσέ Μαρία Αθνάρ ως αποτέλεσμα της “αδικαιολόγητης στροφής” της ισπανικής κυβέρνησης για την Σαχάρα και την αποδοχή της μαροκινής πρότασης.

Μετά τη δήλωση της αλγερινής προεδρίας, η Ένωση Τραπεζών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (Abef) ανακοίνωσε το πάγωμα από σήμερα Πέμπτη των άμεσων χρεώσεων σε πράξεις που προέρχονται και προορίζονται για την Ισπανία, σύμφωνα με το ψηφιακό μέσο TSA. Αυτή η απόφαση εγκρίθηκε ενώ ισπανικά προϊόντα που εξαρτώνται από την άδεια του υπουργείου Γεωργίας της Αλγερίας έχουν αποκλειστεί στα σύνορα για περισσότερο από δύο μήνες, σύμφωνα με πηγές.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, εξέφρασε τη «λύπη του» για την απόφαση της Αλγερίας , επανέλαβε την τήρηση της ισπανικής κυβέρνησης των αρχών της συνθήκης που η Αλγερία έχει παραβιάσει και εξέφρασε την προθυμία της να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Αλγερία, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Ο Αλμπάρες διαβεβαίωσε ότι δεν φοβάται αντίποινα στην προμήθεια φυσικού αερίου και τόνισε ότι η Αλγερία είναι ένας “αξιόπιστος εταίρος” που έχει δώσει “εγγυήσεις στο υψηλότερο επίπεδο” ότι θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Η Αλγερία μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής Σάντσεθ προς τον βασιλιά του Μαρόκου Μωχάμετ ΣΤ’ τον περασμένο Μάρτιο, είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της στη Μαδρίτη.

Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο

Η Ισπανία δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς εισάγει περίπου το 45% των αναγκών της από την Αλγερία αν και από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ενίσχυσε τις εισαγωγές της και με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ.

Στους περισσότερους από δύο μήνες που πέρασαν από την έναρξη της κρίσης με το Αλγέρι, η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε να υπογραμμίσει ότι η Αλγερία είναι ένας «σταθερός και αξιόπιστος εταίρος» και να τονίσει ότι πάντα συμμορφώνεται με τις διεθνείς ενεργειακές συμβάσεις της, αμφισβητώντας ότι η διπλωματική κρίση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Το φυσικό αέριο φθάνει στην Ισπανία μέσω του αγωγού Medgaz, που συνδέει την Αλμερία με το Beni Saf. Ο δεύτερος αγωγός που επίσης τροφοδοτούσε την Ισπανία διέσχιζε το Μαρόκο , όμως λόγω της κρίσης Αλγερίας – Μαρόκου, ο αγωγός έκλεισε τον περασμένο Νοέμβριο. Η ισπανική εταιρία Naturgy έχει συμβόλαιο με την αλγερινή κρατική εταιρεία Sonatrach, το οποίο λήγει το 2032, άρα η προμήθεια είναι εγγυημένη και δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μεταναστευτικές ροές

Το υπουργείο Εσωτερικών όμως ανησυχεί ότι η διακοπή αυτής της συνθήκης θα επηρεάσει τον αριθμό των αφίξεων στη λεγόμενη “αλγερινή διαδρομή” , που συνδέει τις ακτές της χώρας του Μαγκρέμπ με την Αλμερία, τη Μούρθια, τις Βαλεαρίδες Νήσους και το Αλικάντε. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα νησιά, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν μία ενδεχόμενη μεγάλη μεταναστευτική ροή.

Το 2021 καταγράφηκε η παράτυπη είσοδος 11.330 Αλγερινών, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Αστυνομίας ενώ το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς, πριν ξεκινήσει η πιο έντονη σεζόν, έχουν καταγραφεί 1.156 αφίξεις.

Μέχρι σήμερα η Αλγερία αποτελούσε έναν σημαντικό εταίρο για την Ισπανία η οποία αναγνωρίζει τον ρόλο της στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που αναχωρούν από τις ακτές της Αλγερίας είναι υπήκοοι της χώρας, ενώ όσοι το κάνουν από το Μαρόκο είναι κυρίως Μαροκινοί, αλλά και υποσαχάριοι. Το 2021, μάλιστα, ο αριθμός των παράτυπα εισαχθέντων Αλγερινών ήταν 11.330 πολύ κοντά σε αυτόν των Μαροκινών και υποσαχάριων που έφθασαν τις 13.178.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος