Αλ. Βούτσιτς: Θετική εξέλιξη η συμφωνία για τις πινακίδες – Να ικανοποιήσει η Πρίστινα και το αίτημα για σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων

24/11/2022 Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για τις πινακίδες κυκλοφορίας αποκλιμακώνει την ένταση στο Κόσοβο και προστατεύει τον σερβικό πληθυσμό. «Πετύχαμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να προστατέψουμε τον λαό μας. Οι Σέρβοι στο Κόσοβο έχουν χορτάσει από εκβιασμούς και καταπίεση και δεν δέχονται να αποτελούν εθνική μειονότητα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σημειώνεται ότι εχθές (Τετάρτη) επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο βάσει της οποίας η Πρίστινα αναστέλλει την εφαρμογή του μέτρου για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας ενώ η Σερβία δεσμεύτηκε ότι θα πάψει να εκδίδει νέες πινακίδες για οχήματα από το Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι με την συμφωνία για τις πινακίδες δημιουργήθηκε ένα θετικό κλίμα για τους Σέρβους ωστόσο υπογράμμισε ότι μένει ανοιχτό το ζήτημα της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 και η Πρίστινα αρνείται να επιτρέψει την σύσταση της. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι αν δεν ικανοποιηθεί και αυτό το αίτημα οι Σέρβοι δεν θα επιστρέψουν στα θεσμικά όργανα του Κοσόβου απ όπου αποχώρησαν στις 5 Νοεμβρίου. Αναφερόμενος στον διάλογο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι το Βελιγράδι θα συμμετάσχει ενεργά αλλά δεν θα ξεπεράσει τις ΄΄κόκκινες γραμμές΄΄. «Λέμε ανοιχτά ότι δεν θα αποδεχθούμε την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Και τι θα γίνει; Θα μας βομβαρδίσετε; Θα μας επιβάλετε κυρώσεις;» σχολίασε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε και στο χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο ζητείται να υποχρεωθεί το Βελιγράδι να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και να συνδεθεί με το θέμα αυτό η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και η παροχή οικονομικής βοήθειας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το ψήφισμα αυτό δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα παρά αποτελεί έκφραση προθέσεων. Σημείωσε δε ότι η Σερβία ακόμη κι αν αλλάξει στάση απέναντι στη Ρωσία πάλι θα βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας του Κοσόβου. «Δεν με ανησύχησε η έκθεση προθέσεων των Ευρωβουλευτών διότι όπως λένε στην χώρα μου: ΄΄Ο χασομέρης ο παπάς βαφτίζει και κατσίκια΄΄. Εάν σήμερα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, αύριο θα μας χαϊδέψουν στον ώμο και μεθαύριο θα εμφανιστεί ένα νέο ψήφισμα για την ανάγκη αναγνώρισης του Κοσόβου» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος