Σερβία-Κόσοβο-ΕΕ: Επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες για τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας

Array

Μετά από οχτώ ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους επικεφαλής των  αντιπροσωπειών της Σερβίας και του Κοσόβου Πέταρ Πέτκοβιτς και Μπέσνικ Μπισλίμι, επετεύχθη συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη) στις Βρυξέλες, με την μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κόσοβο Μίροσλαβ Λάιτσακ, συμφωνήθηκε να αναστείλει η Πρίστινα την εφαρμογή του μέτρου για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας ενώ η Σερβία δεσμεύτηκε ότι θα πάψει να εκδίδει νέες πινακίδες για οχήματα από το Κόσοβο.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζεπ Μπορέλ χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας. «Προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων τους» έγραψε στο Twitter ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα των πινακίδων καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι ΗΠΑ. Αυτό φαίνεται  από την ανάρτηση στο Twitter της προέδρου του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι η οποία ευχαρίστησε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα Τζέφρυ Χόβενιερς «για την ενεργό συμμετοχή στην επίτευξη της συμφωνίας στις Βρυξέλλες».

Σημειώνεται ότι από σήμερα οι αρχές του Κοσόβου θα άρχιζαν να επιβάλουν χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες οχημάτων που φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας οι οποίες εκδόθηκαν στην Σερβία. Υπολογίζεται ότι περίπου 6000 οχήματα στο Βόρειο Κόσοβο κυκλοφορούν με σερβικές πινακίδες. 

Ανταπόκριση – Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος