Ακραία πόλωση στην Τουρκία πριν τις εκλογές: «Βόμβες» περί πολιτικού πραξικοπήματος

Με την ημερομηνία των εκλογών της 14ης Μαΐου να πλησιάζει, υπάρχει ανησυχία στην Τουρκία για την ασφάλεια της κάλπης ακόμα και για το εάν η κυβέρνηση σε περίπτωση ήττας της, απεργάζεται κάποιους μη δημοκρατικούς τρόπους για να μην παραδώσει την εξουσία. Προσώρας, οΤαγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ανατρέψει το εις βάρος του δημοσκοπικό κλίμα, με επιθέσεις κατά της ενωμένης αντιπολίτευσης. «Ο Κιλιτσντάρογλου είναι υποχείριο των τρομοκρατικών οργανώσεων, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ζητώντας από τους πολίτες «να μετατρέψουν τις κάλπες σε τάφο της αντιπολίτευσης».

Η λέξη “darbe” (πραξικόπημα) ακούγεται πιο συχνά και η προβαλλόμενη δικαιολογία είναι το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου στηρίζεται πλέον ανοικτά για την εκλογή του από το φιλοκουρδικό κόμμα και κατά τον πρόεδρο Ερντογάν, «είναι όργανο του ΡΚΚ, και παίρνει οδηγίες από κύκλους της Δύσης, που θέλουν να ανακόψουν την πορεία προόδου με τον Ερντογάν στο τιμόνι».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τις εκλογές σε ζήτημα ύπαρξης ή ανυπαρξίας για τη χώρα.


Την αρχή έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού όταν αποκάλεσε τις εκλογές της 14ης Μαίου «Πολιτικό πραξικόπημα της Δύσης»


Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Προέδρου Ερντογάν σε χθεσινό λόγο του) ότι το έθνος του δεν θα παραδώσει αυτή τη χώρα σε έναν άνθρωπο που γίνεται πρόεδρος με την υποστήριξη του PΚΚ”.

Μπιναλί Γιλτιρίμ, στενός συνεργάτης του Ερντογάν σε προεκλογική ομιλίατου είπε. «Αυτές οι εκλογές είναι η επιλογή του αγώνα για ανεξαρτησία ενάντια στους εισβολείς»


Χθες βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη ο επι κεφαλής σύμβουλος του προέδρου Mehmet Uçum, δήλωσε ανοικτά ότι μια αλλαγή εξουσίας στις εκλογές θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την διαδικασία ανεξαρτησίας της Τουρκίας και θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τη γεωγραφική ακεραιότητα όσο και την πολιτική ενότητα της Τουρκίας.


Σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν από την Αττάλεια εξαπέλυσε ομοβροντία επιθέσεων κατά του Κιλιτσντάρογλου και όσων τον στηρίζουν. Θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε πεδίο στόχου για τρομοκρατικές οργανώσεις. Το πρόβλημά τους είναι με την Τουρκία και το τουρκικό έθνος. Οι τρομοκράτες στηρίζουν κ. Κεμάλ, που δεν έχει θρησκεία, σημαία, εζάν (προσευχή).

Μιλώντας σήμερα ο Κιλιτσντάρογλου σε προεκλογικό λόγο του και υψηλούς τόνους, είπε”Λένε ότι εάν αλλάξει η κυβέρνηση, θα γίνει ένα λεγόμενο πραξικόπημα. Εσείς κάνετε το πραξικόπημα. Αυτή η χώρα έχει υποφέρει αρκετά από πραξικοπήματα».

Νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν ανακοίνωσε και την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στα σύνορα με το Ιράκ, θέατρο σκληρών συγκρούσεων με τους αντάρτες του ΡΚΚ, που όπως είπε θα καλύψει το ένα δέκατο της καθημερινής κατανάλωσης της Τουρκίας.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Επιμέλεια: Κάλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος