Ακραία πόλωση εννέα μέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία (video)

Κάθε άλλο παρά ψύχραιμα φαίνεται πως πήρε ο Ερντογάν την αιχμηρή ανάλυση του Economist, σύμφωνα με την οποία μια ήττα του στις τουρκικές εκλογές θα ήταν θετική τόσο για την Τουρκία όσο και για τους γείτονες.

Με μια χειμαρρώδη ανάρτηση στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει πως τα ξένα δημοσιεύματα δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη βούληση του τουρκικού λαού. Την ίδια ώρα ο Κιλιτσντάρογλου, καλεί τους ψηφοφόρους του να μην βγουν να πανηγυρίσουν το βράδυ των εκλογών προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αντιπαράθεσης με «ένοπλα στοιχεία» που είναι πιστά στον Ερντογάν.

Την οργή του Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί το περιοδικό Economist, που με τίτλο εξωφύλλου «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023» και διάσπαρτα συνθήματα όπως «Σώστε τη Δημοκρατία» και ο «Ερντογάν πρέπει να φύγει», παίρνει θέση υπέρ της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Ο άνθρωπος που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, με ένα ολοένα και πιο αυταρχικό τρόπο, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την ήττα.

Αυτή θα ήταν μια εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες διαστάσεις. Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και -σε βάθος χρόνου- θα είχε μεγαλύτερη ευημερία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απέσυρε άρθρο του που επρόκειτο να δημοσιευθεί στην επόμενη έκδοση του περιοδικού και ο Ερντογάν κατήγγειλε απόπειρα ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να κουνάνε το δάχτυλο στην εθνική βούληση τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος..

Εν τω μεταξύ τα αμφίρροπα δημοσκοπικά αποτελέσματα ενισχύουν την ένταση. Ο ηγέτης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καλεί τους οπαδούς να μην πανηγυρίσουν στους δρόμους το βράδι των εκλογών λόγω πιθανής προβοκάτσιας, λέγοντας:  «Μπορεί να υπάρξουν έκτροπα στους πανηγυρισμούς, προβοκάτσιες, να βγουν στους δρόμους ένοπλοι».

Και ο Ερντογάν κάνει ειρωνικά σχόλια για την έλλειψη συνοχής της πολυκομματικής αντιπολιτευτικής συμμαχίας:  «Αυτό το τραπέζι έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι τραπέζι διαπραγματεύσεων. Μοιάζει σαν παιδικό παιχνίδι. Δεν έχει ρότα».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σταθερά στο προεκλογικό κάδρο. Ο Κιλιτσντάρογλου ξαναθέτει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, αναφέροντας πως: «Αυτοί που συνεχώς συκοφαντούν έχουν κάνει κάτι για τα νησιά που εξοπλίζει η Ελλάδα»;

Οι διαξιφισμοί συνεχίζονται με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, του τουρκικού κόσμου και των Βαλκανίων.

Επιμέλεια : Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος