Αιθιοπία: Απειλούνται από λιμό πάνω από 350.000 άνθρωποι σε εμπόλεμη περιοχή

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και προειδοποιούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι και στις γειτονικές επαρχίες Αφάρ και Αμχάρα της Αιθιοπίας απειλούνται άμεσα από λιμό.

Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικές συνθήκες» διαβίωσης, ο υψηλότερος αριθμός σε οποιαδήποτε χώρα την τελευταία δεκαετία, αναφέρει κοινή έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.
Δύο εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν «να πεθάνουν πολύ γρήγορα από πείνα αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση», προειδοποιούν.
Τονίζουν ότι είναι έτοιμες να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά απαιτείται πρώτα να εξασφαλιστεί ασφαλής πρόσβαση στην περιοχή όπου μαίνονται ακόμη συγκρούσεις.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Αιθίοπας ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF).

Τις δυνάμεις αυτές  κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος