Αγώνας για τη Χριστιανική Κληρονομιά στη Δύση

Το πρόβλημα των κατεστραμμένων και μαραζωμένων εκκλησιών επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο αριθμό δυτικών χωρών. Στη Γαλλία όμως γίνονται προσπάθειες να διασωθούν ως ένα είδος «κληρονομιάς» της χώρας. Στο γειτονικό Βέλγιο ήδη σκέφτονται όλο και πιο συχνά για ποιον «κοινωνικά απαραίτητο» σκοπό να μετατρέψουν τα εκκλησιαστικά κτίρια;

Η γαλλική ένωση «Urgences Patrimoine» ξεκινά τώρα την Επιχείρηση Χίλια και Ένα Παρεκκλήσια για να σώσει τις απειλούμενες «μικρές μαρτυρίες της καθολικής πίστης της Γαλλίας». Αναζητά δωρητές και υλοποιεί επίσης τα πρώτα έργα. Το φετινό πιλοτικό έργο ανακαίνισης αφορά, για παράδειγμα, το παρεκκλήσι στο Vrère στο τμήμα Deux-Sèvres. Ο Σύλλογος Urgences Patrimoine ιδρύθηκε το 2014 ως απάντηση στην εκκαθάριση μεταγενέστερων εκκλησιών και παρεκκλησιών στα οποία δεν απονεμήθηκε το καθεστώς των ιστορικών μνημείων. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι η κα Aleksandra Sobczak, η οποία αναφέρει «έναν αδιανόητο αριθμό παρεκκλησιών που έχουν αποιεροποιηθεί ή καταστραφεί με γενική κοινωνική αδιαφορία και που αποτελούν μέρος της γαλλικής κληρονομιάς». Είναι ακριβώς η αφύπνιση από αυτή την αδιαφορία που είναι ο σκοπός των Urgences Patrimoine.

Υπάρχουν ολό και περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες που υποδηλώνουν την αφύπνιση των Καθολικών, αλλά και των ανθρώπων που συνειδητοποιούν ότι τα παρεκκλήσια και οι εκκλησίες αποτελούν μέρος της ταυτότητας της Γαλλίας, χωρίς την οποία αυτή η χώρα θα πέσει. Στη Γαλλία, παλιά θρησκευτικά κτίρια μετατρέπονται σε σπίτια ηλικιωμένων ή πολιτιστικά έργα. Στη Νάντη, για παράδειγμα, το παρεκκλήσι μετατράπηκε σε φάρμα μανιταριών.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ