AFP: Η Τουρκία υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ – Τέλος οι κάρτες Mir και τα ρούβλια

Array

«Το τουρκικό εμπόριο που αυξήθηκε κατά 50% με τη Μόσχα εν καιρώ πολέμου, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα καθώς, υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, οι τρεις τελευταίες τουρκικές τράπεζες που εξακολουθούν να επεξεργάζονται πληρωμές με ρωσικές κάρτες Mir αποσύρονται», μετέδωσε με έκτακτη είδηση το γαλλικό πρακτορείο AFP.  Αναφέρεται μάλιστα, ότι «η απόφαση έρχεται ως συνέχεια αυστηρών προειδοποιήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είτε να περιορίσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία είτε να αντιμετωπίσει κυρώσεις».

Παρά τις οικονομικές συμφωνίες, ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί να λάβει εντολή παράτασης της εξουσίας του στις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, σχολιάζει το γαλλικό πρακτορείο και επισημαίνει επίσης ότι η Τουρκία πρόσφερε σε εκατομμύρια Ρώσους διακοπές με ρούβλια κα κάρτες Mir.

Ρώσοι καταφεύγουν στην Τουρκία ως μέρος ενός «νέου μεταναστευτικού κύματος λιποτακτών που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση», μετέδωσε επίσης το AFP.

Τρεις τουρκικές τράπεζες – δανειστές,  οι Halkbank, Vakifbank και Ziraatbank, επέμειναν σε συναλλαγές με κάρτες Mir, βασιζόμενες σε όσα «συμφωνήθηκαν» στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο.

Αντίθετα, δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, οι Denizbank και Isbank, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την διακοπή της χρήσης του συστήματος πληρωμών Mir.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικές τράπεζες που συνεργάζονται με ρωσικές τραπεζικές κάρτες Mir «υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις».

Το Κρεμλίνο καταδίκασε την Ουάσιγκτον επειδή «με άνευ προηγουμένου πίεση απείλησε με κυρώσεις το τραπεζικό σύστημα», όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι διέκοψε για «τεχνικούς» λόγους την λειτουργία των τραπεζικών καρτών Mir, οι οποίες πλέον δεν χρησιμοποιούνται παρά σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Λευκορωσία.

«Εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία», διευκρινίζει το AFP,  υπενθυμίζοντας επίσης ότι η ‘Αγκυρα συμφώνησε να πληρώσει το ένα τέταρτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας σε ρούβλια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο για να εκφράσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, ενώ η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία ανέπτυξε το σύστημα Mir το 2015 για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Visa και η Mastercard δεν εκδίδουν πλέον νέες κάρτες στη Ρωσία ούτε επεξεργάζονται ξένες πληρωμές με κάρτες που αποκτήθηκαν πριν από τον πόλεμο.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος