Ερντογάν -Πούτιν: Επίδειξη ενότητας και επενδύσεις

‘Ενα χρόνο αφότου Τουρκία και Ρωσία βρέθηκαν στα πρόθυρα «κήρυξης πολέμου», οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκαν στη Μόσχα , διατρανώνοντας ότι “ενωμένοι” κατάφεραν την πιο ανθεκτική εκεχειρία στον επταετή πόλεμο στη Συρία.

“Τα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού, επιστρέφουν στην κανονική τους ροή και υλοποιούνται όλο και με πιο ταχείς ρυθμούς”, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θεωρώ, ότι θεμέλια στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, είναι η αμυντική βιομηχανία και ο ενεργειακός τομέας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στο Κρεμλίνο για την τέταρτη συνάντηση σε διάστημα 7 μηνών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, συνοδευόμενος απο στρατιά υπουργών και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, καθώς στην ατζέντα προέχουν ενεργειακά και εμπορικά θέματα, εκτός της Συρίας.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στην Ρωσία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρθηκε στο θέμα της διεύρυνσης των οικονομικών συναλλαγών μέσω εθνικών νομισμάτων, με τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών στην Τουρκία ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ρωσικές τραπεζικές κάρτες «Mir».

«Η ενεργοποίηση των διμερών οικονομικών σχέσεων θα συνέβαλε στο να αυξηθεί το ποσοστό των εθνικών νομισμάτων στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι η σχετική πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση των καρτών “Mir”, θα εξυπηρετηθεί στη βάση της παλτφόρμας της τουρκική τράπεζας DenizBank, που είναι θυγατρική της ρωσικής τράπεζας Sberbank.

Με βάση τα στοιχεία του διατραπεζικού Ρωσικού Εθνικού Συστήματος Πληρωμών μέσω καρτών (Russian National Card Payment System) οι ρωσικές τράπεζες από 1ης Φεβρουαρίου 2017 εξέδωσαν 2,5 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών «Mir».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ταχύτατη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών μετά την κρίση που είχε προκαλέσει η τουρκική κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι το 2015 στα σύνορα με τη Ρωσία, τη στιγμή που δοκιμάζονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

“Ο Ερντογάν έχει ανάγκη τον Πούτιν και αντιστρόφως”, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, υπενθυμίζοντας το μέτωπο που άνοιξε  “ο συγκρουσιακός Ερντογάν με το Βερολίνο”.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη κατά του «Ισλαμικού Κράτους», που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στις 22-23 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ:CNN, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος