Αφού αποκάλυψε λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS για τα υποβρύχια, o Μπάιντεν είπε ότι θα μιλήσει με τον Σι «σύντομα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα, μετά την αποκάλυψη των λεπτομερειών μιας μεγάλης συμφωνίας για υποβρύχια με τη Βρετανία και την Αυστραλία, ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αλλά δεν είπε πότε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα, μετά την αποκάλυψη των λεπτομερειών μιας μεγάλης συμφωνίας για υποβρύχια με τη Βρετανία και την Αυστραλία με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας, ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αλλά δεν είπε πότε.

Ερωτηθείς σε συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Σαν Ντιέγκο αν ανησυχεί ότι η Κίνα θα εκλάβει τη συμφωνία AUKUS για τα υποβρύχια ως επιθετικότητα, ο Μπάιντεν απάντησε «όχι».

Ερωτηθείς αν θα μιλήσει «σύντομα» με τον Σι, ο Μπάιντεν είπε «ναι», αλλά σε άλλη ερώτηση για το αν θα έλεγε στους δημοσιογράφους πότε θα μιλήσουν, είπε «όχι».

Ο Μπάιντεν δήλωσε στα μέσα Φεβρουαρίου ότι αναμένει να μιλήσει στον Σι σχετικά με αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ήταν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που πέταξε μέσα στον αμερικανικό εναέριο χώρο, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις, αλλά δεν ανακοινώθηκε καμία τέτοια επικοινωνία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αποκαταστήσουν την τακτική επικοινωνία με την Κίνα και ο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει με τον Σι τηλεφωνικά κάποια στιγμή αφότου η κυβέρνηση της Κίνας επιστρέψει στις εργασίες της μετά το ετήσιο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα.

Η συμφωνία AUKUS για την προμήθεια της Αυστραλίας με πυρηνικά υποβρύχια αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό και το Πεκίνο την έχει καταδικάσει ως παράνομη πράξη διάδοσης πυρηνικών όπλων.

«Ο ανταγωνισμός απαιτεί διάλογο και διπλωματία», δήλωσε ο Σάλιβαν σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα αναφερόμενος στην Κίνα, ενώ συζητούσε για την AUKUS.

Ερωτηθείς πότε θα μπορούσε να γίνει μια κλήση με τον Σι, ο Σάλιβαν απάντησε: «Όταν τελειώσει το Λαϊκό Συνέδριο και η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, επιστρέψει στη δουλειά της στο Πεκίνο, ο ( Αμερικανός) πρόεδρος αναμένει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια τηλεφωνική επικοινωνία».

«Επί 18 μήνες επικοινωνούμε με (την Κίνα) για το AUKUS και αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες από αυτήν σχετικά με τις προθέσεις τους», πρόσθεσε ο Σάλιβαν, αναφερόμενος στη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων με πυρηνική ισχύ.

Η Wall Street Journal ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Σι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το τηλεφώνημα αυτό είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του Σι στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς το Σαν Ντιέγκο τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον έχει ενθαρρύνει δημόσια και ιδιωτικά τον Σι να μιλήσει με τον Ζελένσκι, ώστε να ακούσουν «όχι μόνο τη ρωσική προοπτική» για τον πόλεμο.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει μια κλήση μεταξύ του Σι και του Ζελένσκι.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος