Αφγανιστάν: Επιθέσεις με ρουκέτες κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ – Κρίσιμο 48ωρο

Τουλάχιστον πέντε επιθέσεις με ρουκέτες σημειώθηκαν το πρωί εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν καταρρίφθηκαν όλες.

Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι οριστική.

Από νωρίς, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είχαν μεταδώσει πως άκουσαν εκτοξεύσεις ρουκετών και εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προτού κλείσει 24ωρο από το νέο στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ με drone εναντίον αυτοκινήτου στην Καμπούλ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σε αυτό επέβαιναν επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίας που ετοιμάζονταν να χτυπήσουν ξανά το αεροδρόμιο και το όχημα ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά.

Αφγανιστάν: Επιθέσεις με ρουκέτες κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ – Κρίσιμο 48ωρο
(AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Οι ΗΠΑ ψάχνουν διερευνούν τις αναφορές για τον χαμό αμάχων στο χθεσινό πλήγμα

Η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ αρχικά ανέφερε πως δεν υπήρξαν θύματα, ωστόσο από την αρχή υπήρξαν αναφορές ότι από το πλήγμα κατέρρευσε και σπίτι. Το CNN μετέδωσε ότι εννέα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν.

Οι ΗΠΑ διενεργούν έρευνα για αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων του πλήγματος εναντίον του ISIS-K, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM). «Γνωρίζουμε ότι έγιναν μεγάλες και ισχυρές εκρήξεις μετά την καταστροφή του οχήματος, κάτι που υποδεικνύει ότι μέσα σε αυτό βρισκόταν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, που θα μπορούσε να προκαλέσει κι άλλες απώλειες», είπε ο εκρπόσωπος της USCENTCOM πλοίαρχος Έρμπαν.

Το χτύπημα ήταν σε αντίποινα για την επίθεση καμικάζι την περασμένη Πέμπτη εναντίον του πλήθους που προσπαθούσε να μπει στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φύγει από τη χώρα, για να γλιτώσει από το νέο καθεστώς του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν.

Κάπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, ανάμεσά τους 13 Aμερικανοί στρατιωτικοί και δύο Βρετανοί.  Οι σοροί των Αμερικανών έφθασαν χθες στις ΗΠΑ σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα

Αφγανιστάν: Επιθέσεις με ρουκέτες κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ – Κρίσιμο 48ωρο
(AP Photo/Carolyn Kaster)

Πάνω από 114.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τη 15η Αυγούστου, όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

Εκπνέει το τελεσίγραφο για αποχώρηση των ΗΠΑ

Η προθεσμία για οριστική αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, εκπνέει αύριο Τρίτη και οι ΗΠΑ παραμένουν σε συναγερμό καθώς ο κίνδυνος νέας τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει μεγαλύτερος από ποτέ. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και για νέα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον στόχων της ISIS-K.

Σήμερα συνέρχονται μέσω τηλεδιάσκεψης οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Γαλλίας, Καναδά, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, ΗΒ, Τουρκίας, και Κατάρ, η ΕΕ και το NATO για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο Αφγανιστάν.

Στην Κανταχάρ βρίσκεται εδώ και τέσσερις μέρες ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαμπι-τουλάχ Ακου-τζάντα, ο οποίος σύντομα αναμένεται να κάνει και δημόσια εμφάνιση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος