ΗΠΑ: Με drone και το δεύτερο πλήγμα κατά του ISIS-Κ στην Καμπούλ – Στόχος όχημα βομβιστών

Στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ με drone κατά οχήματος που μετέφερε «πολλούς βομβιστές αυτοκτονίας» του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Όπως ανέφεραν στόχος ήταν να μην προλάβουν να πραγματοποιήσουν σχεδιαζόμενη από το ISIS-K νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

ΗΠΑ: Με drone και το δεύτερο πλήγμα κατά του ISIS-Κ στην Καμπούλ – Στόχος όχημα βομβιστών
EPA/STRINGER

“Είμαστε βέβαιοι ότι πλήξαμε τον στόχο. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αμάχων. Οι εκρήξεις από το αυτοκίνητό του που ακολούθησαν υποδηλώνουν την παρουσία σημαντικής ποσότητας εκρηκτικών σε αυτό”, δήλωσε αξιωματούχος του στρατού στο CBS.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, νωρίτερα, σύμφωνα με το Associated Press, είχε δηλώσει ότι στόχος ήταν ύποπτος βομβιστής που επέβαινε σε αυτοκίνητο.

Επίθεση με ρουκέτα σε κατοικημένη περιοχή – Αναφορές για νεκρούς, μεταξύ αυτών και παιδιά

Αρχικά αυτόπτες μάρτυρες είχαν μιλήσει για έκρηξη από ρουκέτα η οποία έπληξε κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο, ωστόσο παραμένει ασαφές κατά πόσο πρόκειται για το ίδιο ή διαφορετικά περιστατικά.

ΗΠΑ: Με drone και το δεύτερο πλήγμα κατά του ISIS-Κ στην Καμπούλ – Στόχος όχημα βομβιστών
EPA/STRINGER

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες στην αφγανική τηλεόραση, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά και 4 τραυματίστηκαν. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Η αφγανική ειδησειογραφική σελίδα Ariana News μετέδωσε επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες ότι από τη συγκεκριμένη έκρηξη καταστράφηκαν δύο αυτοκίνητα και τμήμα μιας πολυκατοικίας.

Δύσκολη μέρα για τις ΗΠΑ – Κρίσιμο το τριήμερο

Ανταπόκριση- Ουάσινγκτον Λ. Αργύρη

Είναι μια φορτισμένη ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς μεταφέρθηκαν οι σοροί των 13 Αμερικανών, οι οποίοι «δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να πεθάνουν», όπως λένε πια οι πάντες εκεί.

Πίσω στο Αφγανιστάν ο κίνδυνος νέας τρομοκρατικής επίθεσης είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν οι ώρες έως και την Τρίτη το βράδυ είναι οι κρισιμότερες, γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε και το νέο πλήγμα κατά αυτοκινήτου με εκρηκτικά που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο. Το πιθανότερο μάλιστα είναι να δούμε και αλλά τέτοια πλήγματα.

Όλο το ενδιαφέρον και όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ασφάλεια των Αμερικανών που συνεχίζουν τις δραματικές προσπάθειες εκκένωσης, σε μια διπλή επιχείρηση αφού φεύγουν και όσοι πολίτες μπορούν αλλά και οι στρατιώτες κατά εκατοντάδες, προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία.

Σε πολιτικό επίπεδο η Τετάρτη θα είναι ακόμη μια δύσκολη ημέρα καθώς μια νέα εποχή θα αρχίσει και επισήμως.

Οι δίαυλοι με τους Ταλιμπάν παραμένουν ανοιχτοί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Πρεσβείας στην Καμπούλ στο μέλλον αν η συμπεριφορά και η στάση των Ταλιμπάν το επιτρέψουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος