Κλίμα φόβου και φυγής στο Αφγανιστάν – Ανθρωποκυνηγητό εκδίκησης απο τους Ταλιμπάν (video)

Στο Αφγανιστάν, το κλίμα που επικρατεί είναι ο απόλυτος φόβος που σκορπούν οι Ταλιμπάν. Τρομοκρατούν και  εξαπολύουν επιθέσεις, αναζητώντας, από σπίτι σε σπίτι,  Αφγανούς που  συνεργάστηκαν με τις χώρες της Δύσης και του ΝΑΤΟ ή με την προηγούμενη κυβέρνηση.  Χιλιάδες πολίτες  αναζητούν εναγωνίως τρόπο να διαφύγουν από τη χώρα και η διεθνής κοινότητα  επιδιώκει να διασώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους και ντόπιους.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που διατήρησε την ανωνυμία του, ενημέρωσε πως περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν ως τώρα αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εκεί  εκτυλίσσονται τραγικές και βίαιες οι σκηνές,  όπου οι αμερικανικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των διπλωματικών αποστολών. Γονείς φτάνουν στο σημείο να δίνουν το παιδί τους σε στρατιώτες, με την ελπίδα να το πάρουν μαζί τους και να σωθεί!

Ένας από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από αμερικανικό αεροπλάνο που αναχωρούσε από την Καμπούλ ήταν ο 19χρονος Ζάκι Ανουάρι, ο οποίος έπαιζε στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Νέων του Αφγανιστάν.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που στοχοποιούνται αυτή τη στιγμή από τους Ταλιμπάν και η απειλή είναι ξεκάθαρη», δήλωσε στο BBC ο Κρίστιαν Νέλεμαν, επικεφαλής της ομάδας από το Νορβηγικό Κέντρο Παγκόσμιων Αναλύσεων RHIPTO, το οποίο παρέχει πληροφορίες στον ΟΗΕ. Συμφώνα με έγγραφο των Ταλιμπάν οι καταζητούμενοι μόνο σε περίπτωση παράδοσης τους δεν θα δουν συγγενείς τους να συλλαμβάνονται , να ανακρίνονται  και να τιμωρούνται για λογαριασμό τους.

Θύμα των Ταλιμπάν και συγγενής δημοσιογράφου που εργάζεται για το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Deutsche Welle, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε και δεύτερο μέλος της οικογένειάς του.

Στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν επικοινωνήσει με ηγετικά στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος για να ζητήσουν βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης των πολιτών τους και Aφγανών εργαζομένων τους μέσω του διεθνούς αεροδρομίου.

Το ίδιο στέλεχος, που δεν κατονομάζεται, είπε ακόμη ότι στα μέλη των Ταλιμπάν θα επιτραπεί να μπουν στα τεμένη για την προσευχή της Παρασκευής με τους πολίτες.

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να υποστηρίζουν απο την πλευρά τους, ότι έχουν χορηγήσει γενική αμνηστία και προτρέπουν τους Αφγανούς να εγκαταλείψουν την περιοχή του αεροδρομίου στην Καμπούλ και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, , αναμένεται να μιλήσει σήμερα Παρασκευή για την προσπάθεια εκκένωσης. Η αμερικανική κυβέρνηση  εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας στο Αφγανιστάν από το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν που μάχεται τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους την Πέμπτη, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Το Λονδίνο θα πραγματοποιήσει σε 5 ημέρες την τελευταία πτήση απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με τους Times.

https://twitter.com/SkyNews/status/1428441488640380931?s=20

Δύο γιγαντιαία καναδικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα κάνουν πτήσεις προς και από την Καμπούλ για να μεταφέρουν στον Καναδά πολίτες της χώρας, μόνιμους κατοίκους και Αφγανούς, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να υποδεχθεί ως και 20.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος.

Η αμερικανική διπλωματία  επαίνεσε  την Αλβανία, τον Καναδά, τη Χιλή, το Μεξικό και την Ουγκάντα διότι αποφάσισαν να φιλοξενήσουν Αφγανούς που απομακρύνονται από την πατρίδα τους μετά την επάνοδο του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Ο  Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποφάσισε να προσφέρει προσωρινά καταφύγιο σε εκατοντάδες Αφγανούς καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, ευχαρίστησε επίσης την Ουγκάντα,  που έχει την πρόθεση  να φιλοξενήσει προσωρινά Αφγανούς, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με διάφορες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες με τον ίδιο σκοπό.

Ο κ. Πράις είπε επίσης ότι και  η Χιλή και το Μεξικό επίσης αποφάσισαν να υποδεχθούν Αφγανούς πολίτες και επαίνεσε τις χώρες αυτές για τη γενναιοδωρία τους.

Χαρακτηριστικό του κλίματος αλληλεγγύης που επικρατεί είναι το γεγονός  ότι  μια έκκληση για δωρεές που θα επιτρέψουν την απομάκρυνση περισσότερων από 300 Αφγανών υπηκόων, που παρουσιάζονται ως «στόχοι» των Ταλιμπάν, συγκέντρωσε έως σήμερα περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια, δύο ημέρες αφότου η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε, στον ιστότοπο διαδικτυακών εράνων GoFundMe.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters,AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος