Ά. Συρίγος στο Πρώτο για εκλογές στην Αλβανία: Τι σημαίνει η επανεκλογή Ράμα – Πώς φαίνεται να ασκήθηκαν πιέσεις με την επιστολική ψήφο (audio)

Την επικράτηση του Έντι Ράμα με ποσοστά καλύτερα και από τις προηγούμενες εκλογές αλλά και την μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας, σημείωσε ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, βρισκόμενος στη Χειμάρρα, με την ιδιότητα του παρατηρητή του ΟΑΣΕ.

Ειδικά ως προς το ποσοστό της συμμετοχής, ο κ. Συρίγος τόνισε πως είναι ενδιαφέρον και περίεργο ότι δεν ανακοινώνεται επισήμως παρότι οι Αλβανοί γνωρίζουν κάθε λεπτό ακριβώς πόσοι έχουν ψηφίσει λόγω του ηλεκτρονικού συστήματος που διαθέτουν.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο ανέφερε τα εξής.

«Τώρα που έχουν τελειώσει οι εκλογές και μπορώ να μιλήσω ελεύθερα γιατί πρώτα δεν μπορούσα να μιλήσω ελεύθερα, η επιστολική ψήφος θεωρητικώς δίνει μια δυνατότητα ελευθερίας στον άλλον, ο οποίος δεν μπορεί να δαπανήσει 300-400 ευρώ και να έρθει να ψηφίσει στις εκλογές, να ψηφίσει με ένα πολύ μικρότερο ποσό, της τάξεως των 20 ευρώ από το σπίτι του. Φαίνεται, δεν μπορώ να έχω ακόμη τη βεβαιότητα, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο μεν Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κόμμα απέτυχαν να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους, αντιθέτως ο Ράμα χρησιμοποίησε ένα εξαιρετικό σύστημα ασκήσεως πιέσεων, δηλαδή ζήτησε από τους δικούς του ανθρώπους, τους δημοσίους υπαλλήλους της Αλβανίας, αυτοί είναι αυτοί που υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση αυτή τη στιγμή να πουν στους δικούς τους, θέλω δέκα ανθρώπους από εσάς να εγγραφείτε. Και όταν εγγραφείτε θέλω να μου στείλετε, σύμφωνα με όσα λένε, φωτογραφία του μοναδικού ψηφοδελτίου που έχετε, τι ψηφίσατε. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι ελέγχθηκαν αρκετές ψήφοι. Απομένει αυτό να φανεί και από τις σχετικές εκθέσεις του ΟΑΣΕ. Αλλά την ημέρα των εκλογών πρέπει να ομολογήσω ότι η διαδικασία ήταν υποδειγματική, άψογη. Η δουλειά είχε γίνει πιο πριν».

Σχετικά με τον ανθυποψήφιο του κ. Ράμα και το κατά πόσο θα μπορούσε να ενσαρκώσει την ελπίδα των νέων να αλλάξουν τα πράγματα, ο κ. Συρίγος επισήμανε «ένας άνθρωπος 80 ετών, ο οποίος στο παρελθόν, μιλάω για τον Μπερίσα, ο οποίος βαρυνόταν με τα ίδια σκάνδαλα στο παρελθόν και για τον οποίον υπήρχε η εντύπωση ότι αν ανέβει θα κάνει τα ίδια».

«Εδώ λοιπόν έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν δημιουργεί προσδοκίες υψηλές, δεν δημιουργεί ελπίδες για κάτι εντελώς διαφορετικό αφενός και αφετέρου έχουμε ένα σύστημα το οποίο ελέγχει το κράτος και έχει πάρα πολύ μαύρο χρήμα. Έρχομαι συχνά στα Τίρανα. Είναι απίστευτος ο οικοδομικός οργασμός των Τιράνων ειδικώς. Χτίζονται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον οκτώ ουρανοξύστες γύρω γύρω από το κέντρο των Τιράνων και στο κέντρο των Τιράνων. Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, μόνο το 30% των χρημάτων περνάει μέσα από το τραπεζικό σύστημα από δάνεια, από εμβάσματα. Το 70% υπολογίζεται ότι είναι μαύρο χρήμα. Σε αναλογίες ελληνικές, για να το καταλάβουμε υπολογίζεται ότι είναι περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από μαύρο χρήμα, που δεν ξέρεις την προέλευσή του. Όταν λέω μαύρο χρήμα δεν εννοώ το μαύρο χρήμα από φοροδιαφυγή, μαύρο χρήμα από εγκληματικές ενέργειες.Το αντίστοιχο για μας θα ήταν σαν να έμπαιναν κάθε χρόνο στην οικονομία μας 40 δισεκατομμύρια ευρώ μαύρο χρήμα» προσέθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει σε αυτό το σημείο πως παρά την παραπάνω εικόνα, η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση , περισσότερο μάλιστα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, επισήμανε ότι είναι απολύτως αληθές αυτό και σημείωσε «είναι η χώρα, η οποία όμως λειτουργεί, διότι ο Ράμα έχει κάνει το εξής, κάνει αυτές τις μαύρες δουλειές και παράλληλα λειτουργεί ως η πίσω αυλή ή να το πω διαφορετικά, η χωματερή της Ευρώπης. (…) Καίνε απόβλητα γερμανικών σκουπιδιών. Η Μελόνι, θέλει να στείλει εδώ τους μετανάστες της και προβάλλει ένα σχήμα το οποίο πολλοί Ευρωπαίοι λένε, για κάτσε να το δούμε, μήπως λειτουργεί. Στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας υπάρχει αμερικανική βάση στην οποία είναι εγκατεστημένοι Ιρανοί αντικαθεστωτικοί».

Κυρίως εκείνο που ενδιαφέρει τον Έντι Ράμα, σε αυτή τη φάση είναι η Ευρώπη και η Αμερική, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Συρίγος, ενώ σημείωσε ότι με τη δεύτερη, λόγω Τραμπ ίσως να έχει προβλήματα, διότι είχε εναγκαλιστεί τον Σόρος και ο Τραμπ αντιπαθεί τον Σόρος.

«Αλλά η Ευρώπη είναι απολύτως ικανοποιημένη με μια Αλβανία που λειτουργεί ως η πίσω αυλή της» τόνισε.

Απαντώντας στο τι σημαίνει η επανεκλογή Ράμα για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ανέφερε τα εξής.

«Εμείς έχουμε θέσει κάποια θέματα σε σχέση με πρωτίστως με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ένας από τους λόγους που ήρθαμε εδώ, ζητήσαμε από τον ΟΑΣΕ η ελληνική αντιπροσωπεία να είναι παρούσα στη Χιμάρα στις εκλογές, ως παρατηρητές διότι στο παρελθόν είχαν γίνει πολύ άσχημα πράγματα κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων. Τώρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το διευκρινίζω. Από κει και πέρα έχουμε θέσει πρωτίστως το θέμα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας με κορωνίδα τα περιουσιακά δικαιώματα. Δηλαδή πρέπει να αρχίσει να επιστρέφει περιουσίες. Η Αλβανία έφυγε από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1991. Όλες οι άλλες χώρες έχουν επιστρέψει τις περιουσίες πίσω στους παλιούς ιδιοκτήτες. Η μοναδική χώρα που το κάνει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς είναι η Αλβανία και οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί που ισχύουν για την υπόλοιπη Αλβανία είναι τρεις, τέσσερις φορές περισσότερο αργοί για την ελληνική μειονότητα.  Ας πάρω το παράδειγμα της Χειμάρρας. Ενώ στην υπόλοιπη Αλβανία εκτιμάται ότι γύρω στο 60% των οικοπέδων και των σπιτιών έχουν επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους, στην Χειμάρρα εκτιμάται ότι έχει επιστραφεί το 15%, το οποίο 15% όμως δεν είναι πραγματικό, υπό την έννοια ότι το 10% από το 15% είναι «επιστροφές» σε ανθρώπους που έχουν αγοράσει την περιουσία από Χειμαρριώτες έναντι πινακίου φακής. Δηλαδή είναι σε κολλητούς του Ράμα, οι οποίοι πηγαίνουν να αγοράσουν την περιουσία και αγοράζουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους προσωρινούς που έχουν Χειμαρριώτες, στη συνέχεια πηγαίνουν στο κράτος και το κράτος τούς αποδίδει τελικούς τίτλους. Αυτό είναι κορωνίδα λοιπόν, η επιστροφή των περιουσιακών δικαιωμάτων στους Έλληνες της μειονότητας. Αυτό είναι το νούμερο ένα. Από κει και πέρα, υπάρχουν μια σειρά από άλλα θέματα που σχετίζονται με τα σχολεία, με την προστασία μειονοτικών δικαιωμάτων και με το θέμα της οριοθέτησης Ελλάδας Αλβανίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος