Α. Ντε Κρόο: Θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο κατά τη βελγική προεδρία

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να «κλείσει» το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο απαντώντας σε ερώτηση του στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί.

Ερωτηθέντες για το εάν είναι πεπεισμένοι ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να υπάρχει νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο στη διάρκεια της βελγικής προεδρίας και πριν από τις ευρωεκλογές, ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο σημείωσε ότι (το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο) είναι στην κορυφή της ατζέντας παντού στην Ευρώπη
«Πρέπει να έχουμε αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό. Εάν ρωτάτε εάν έχουμε βεβαιότητα 100%; Σε τι έχουμε 100% βεβαιότητα στη ζωή; Αλλά θα κάνουμε τα πάντα για το έχουμε και είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατό» υπογράμμισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Ρ. Μέτσολα: Όσον αφορά στο σύμφωνο, είμαι λογικά πεπεισμένη ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι «όσον αφορά στο σύμφωνο, είμαι λογικά πεπεισμένη ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου».


Ειδικότερα, επισήμανε ότι «η πλειοψηφία που βρέθηκε στο Συμβούλιο μπορεί να αντιστοιχεί στην πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο έτσι ώστε να έχουμε την τελική ψηφοφορία πριν από τις εκλογές. Όλα εξαρτώνται από τι θα φέρει ο Δεκέμβριος. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα». Εξήγησε ότι δεν πρόκειται για νέα θέματα αλλά για ζητήματα που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τις δευτερογενείς μετακινήσεις, την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας από την μία πλευρά και την προστασία των συνόρων, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών «και τελικά να έχουμε ένα σύμφωνο που θα επιτρέψει να υπάρχει αυτοπεποίθηση μεταξύ των κρατών-μελών, ότι όταν υπάρχει είσοδος στα εξωτερικά σύνορα, αυτό δε θα οδηγήσει στην επαναφορά των εσωτερικών συνόρων όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια κάτι που έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε βρει συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στη διάρκεια της θητείας» προσέθεσε η Ρομπέρτα Μέτσολα.


«Όσον αφορά στο σύμφωνο, είμαι λογικά πεπεισμένη ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι ακόμη υπάρχει την εξωτερική διάσταση, ενώ χρειάζεται επίσης «να συζητήσουμε τις ασφαλείς τρίτες χώρες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος