Α. Χατζάκης στο Πρώτο: Συνήθως ένας ιός με πολλές μεταλλάξεις δεν είναι πολύ μολυσματικός (audio)

«Εάν η αφρικανική μετάλλαξη διαφεύγει των εμβολίων και εάν είναι πάρα πολύ μεταδοτική, ασφαλώς πρέπει να ανησυχούμε. Αυτή η παραλλαγή έχει 24 μεταλλάξεις, πολύ περισσότερες από το συνηθισμένο. Αυτό συνήθως οδηγεί σε μειωμένη μολυσματικότητα, δηλαδή ένας ιός με τόσες πολλές μεταλλάξεις, συνήθως δεν είναι πάρα πολύ μολυσματικός. Ευτυχώς τα δεδομένα θα συλλεχθούν πολύ γρήγορα για να φανεί αν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό το στέλεχος, αν δεν είναι μεταδοτικό, θα μπει στην βιβλιοθήκη με τις άλλες μεταλλάξεις ενδιαφέροντος. Αν είναι μεταδοτικό, μας ενδιαφέρει αν κάνει βαριά νόσο. Προς το παρόν ας αφήσουμε τους ειδικούς να ανησυχούν, αλλά ακόμα είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε για την σημασία αυτής της παραλλαγής σε επίπεδο δημόσιας υγείας» μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο, ο καθηγητής επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.

Σχολιάζοντας μια πρόσφατη εκτίμηση Ιαπώνων γενετιστών σύμφωνα με την οποία, ο ιός πλέον αυτοκαταστρέφεται, ο κ. Χατζάκης, την θεωρεί υπεραισιόδοξη, μια επέκταση της εργαστηριακής γνώσης στην δημόσια υγεία. Ο ιός αυτός είναι κινούμενη άμμος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζάκης και «πολλές φορές τα συμπεράσματα που έχουμε κάνοντας μια αυστηρά εργαστηριακή έρευνα δεν επαληθεύονται στην πράξη, γιατί η μετάδοση ενός στελέχους του ιού εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς της πανδημίας. Ακόμα και αν έχεις ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, η δράση του εμβολίου είναι βραδύτερη σε μια περιοχή που είναι υψηλός ο επιπολασμός του ιού».

Σε σχέση με την τρίτη δόση, ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό πως μόλις σε μια εβδομάδα, μεγεθύνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης, μετά την τρίτη, υπάρχουν δύο υποθέσεις, σημείωσε. Σύμφωνα με την απαισιόδοξη υπόθεση θα χρειαστεί να χορηγηθεί σε 6 μήνες, ενώ με την αισιόδοξη θα πρέπει να επαναληφθεί σε έναν χρόνο, ωστόσο τα στοιχεία είναι ακόμα πολύ περιορισμένα.

Επεσήμανε επίσης στο πεδίο των στρατηγικών που λαμβάνουν οι χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ότι στο Ισραήλ κινούνται πάρα πολύ γρήγορα στις αποφάσεις. «Ο ECDC πάσχει από τα ίδια προβλήματα που πάσχουν οι ανάλογοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί. Στην Ευρώπη η πολυφωνία έχει ξεφύγει, από άτομα με θεσμικό ρόλο που λένε άλλ’ αντ’ άλλων, έχοντας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυξάνοντας το αντιεμβολιαστικό αίσθημα».

Ο κ. Χατζάκης, εκτιμά τέλος, πως η παραγωγή των φαρμάκων για τον κορονοϊό θα φτάσει σε επίπεδα υψηλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις πάρα πολύ γρήγορα, τα οποία θα παίξουν μεγάλο ρόλο για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ωστόσο θα παίξουν μηδαμινό ρόλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος