Επέτειος 9ης Μαΐου: Μηνύματα για «υπεράσπιση της πατρίδας» και επίδειξη ισχύος στην Κόκκινη Πλατεία

Array

Η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε ομιλία με αφορμή τον εορτασμό της μεγάλης «Ημέρας της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στην 75η ημέρα του και με τη Δύση να πασχίζει να πάρει μια ιδέα για το τι μπορεί να σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για την έως τώρα πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων ή για την περαιτέρω διάρκειά τους.

Διαβάστε επίσης Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν για την «Ημέρας της Νίκης» – Όλα όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Επέτειος 9ης Μαΐου: Μηνύματα για «υπεράσπιση της πατρίδας» και επίδειξη ισχύος στην Κόκκινη Πλατεία
(AP /Alexander Zemlianichenko)

Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση

Η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν μια ευκαιρία για επίδειξη ισχύος.

Περίπου 11.000 στρατιωτικοί παρέλασαν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24, που θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.

Το εναέριο μέρος της Παρέλασης της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας όμως ακυρλωθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Είχε προγραμματιστεί να πετάξουν πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Το γνωστό και ως «Ιπτάμενο Κρεμλίνο» είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών με τις λεπτομέρειες να εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Δείτε φωτογραφίες

Ημέρα μνήμης με αναφορά στις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις

Ημέρα μνήμης της θυσίας των 27 εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών στο βωμό του Β Παγκοσμίου πολέμου η σημερινή, ωστόσο οι συμβολισμοί και τα μηνύματα για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ήταν ευκρινή.

Πολεμικά αεροπλάνα θα πέταγαν πάνω από τη Μόσχα σε σχηματισμό «Ζ» – το σύμβολο της υποστήριξης της εισβολής – κάτι που δεν έγινε λόγω καιρού ωστόσο αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στις πρόσφατες μάχες στα ουκρανικά εδάφη παρέλασαν στην Κόκκινη Πλατεία με τα τεθωρακισμένα τους.

Στην καθιερωμένη πορεία του «Αθάνατου Συντάγματος» – που γίνεται σε πολλές πόλεις της Ρωσίας την 9η Μαΐου από πολίτες που κάνουν πορεία κρατώντας πορτρέτα των βετεράνων συγγενών τους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – φέτος στην πόλη Μπαλτισκ της Βαλτικής, έγινε με τη συμμετοχή και τραυματιών πεζοναυτών που επιστρέψαν από την Ουκρανία.

Επέτειος 9ης Μαΐου: Μηνύματα για «υπεράσπιση της πατρίδας» και επίδειξη ισχύος στην Κόκκινη Πλατεία
(AP Photo)

Στην αρχή του πολέμου οι στρατιωτικοί αναλυτές είχαν ορίσει την 9η Μαΐου ως την ημερομηνία ορόσημο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Έκτοτε ο ρωσικός στρατός υπέστη σημαντικές απώλειες και κατέγραψε αποτυχίες στους αρχικούς σχεδιασμούς του.

«Με την τρέχουσα δύναμη που διαθέτουν, η προέλαση που επιχειρούν τώρα είναι το μόνο που τους έχει απομείνει», είπε ο Τζέφρι Έντμοντς, πρώην διευθυντής για τη Ρωσία στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ανώτερος αναλυτής στο thinktank, CNA. «Οι στρατιώτες δεν αναρρώνουν τόσο γρήγορα από μια τόσο καταστροφική απώλεια. Και δεδομένου του πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι Ουκρανοί με την υποστήριξή μας, απλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι το ενδεικτικό για το πού πάει αυτό» υποστηριξε.

Η Ουκρανία πάντως ανησυχεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται να κινητοποιήσει προσωπικό και πόρους που δεν αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «ειδικής επιχείρησης», όπως ονομάστηκε από τη Ρωσία η εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος