77η επέτειος της σφαγής του Cibeno – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Βαθιά ενοχή στην ιστορία της χώρας μου”

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την Κυριακή 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή επετείου για τα 77 χρόνια από την σφαγή του Cibeno στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Fossoli στο Carpi (Modena). Πρόκειται για ένα από τα ιταλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης απ’ όπου μεταφέρθηκαν περίπου 5.000 κρατούμενοι προς τα στρατόπεδα της Κεντρικής Ευρώπης. Εδώ, στις 12 Ιουλίου του 1944 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 67 άνθρωποι, οι οποίοι στην συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ομαδικό τάφο. 

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, παρευρέθη στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του ξένου τύπου και παρακολούθησε την ατζέντα από κοντά.

Η επέτειος είχε ιδιαίτερο συναισθηματικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, εφόσον για μερικές ώρες αποτέλεσε το επίκεντρο της Ευρώπης.
Μάλιστα στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι εξής προσωπικότητες ευρωπαϊκού και εθνικού κύρους: η Πρόεδρος της ΕΕ κα. Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. David Sassoli, ο τέως Πρόεδρος της ΕΕ κ. Romano Prodi, o Κυβερνήτης της Περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια κ. Stefano Bonaccini, ο Υπουργός Παιδείας κ. Patrizio Bianchi και ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Vincenzo Amendola. 

Οι δηλώσεις της Προέδρου von der Leyen δίνουν μεγάλο βάρος λόγω της ιθαγένειάς της, για την οποία είπε χαρακτηριστικά: “Σήμερα, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για μένα να είμαι εδώ ως Ευρωπαία πολίτης γερμανικής ιθαγένειας. Ήταν Γερμανός στρατιώτης αυτός που διέταξε για σκοτωθούν οι γονείς και οι παππούδες σας.

Αυτή είναι μια βαθιά ενοχή στην ιστορία της χώρας μου. Ένα έγκλημα που πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε. Ο Ναζισμός και ο Φασισμός έφεραν θάνατο και καταστροφή σε όλη την Ευρώπη.”

Επίσης η Πρόεδρος τόνισε την σημασία της Αντίστασης, η οποία “επέστρεψε την ελευθερία σε όλους μας – Ιταλούς και Γερμανούς. Ξέρω ότι χρωστάω την ελευθερία μου σε άτομα όπως τους γονείς και τους παππούδες σας. Έτσι, σήμερα θέλω να τιμήσω τη μνήμη όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή μας. Είναι επίσης χάρη στη θυσία τους που μια ειρηνική και δημοκρατική Ευρώπη γεννήθηκε τελικά.”

77η επέτειος της σφαγής του Cibeno – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Βαθιά ενοχή στην ιστορία της χώρας μου”
© Union européenne, 2021

Η κα. von der Leyen τόνισε πως “στρατιώτες, εργαζόμενοι και διανοούμενοι”, όλοι τους “αγωνίστηκαν για τον ίδιο σκοπό: η απελευθέρωση από τον Ναζισμό και τον Φασισμό, και ένα ειρηνικό μέλλον για την Ευρώπη. Ήταν ενωμένοι στην πολυμορφία” και υπογράμμισε τις λέξεις του δημάρχου που είπε πως στο Fossoli γεννήθηκε “η ιδέα της Ευρώπης.”

Σημαντική η αναφορά της Προέδρου και στο Ιταλικό “σταθερό σχέδιο ανάκαμψης, με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις” τονίζοντας μάλιστα πως “στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε περιόδους ανάγκης.”

https://twitter.com/vonderleyen/status/1414180355049992192 

Η Πρόεδρος von der Leyen επέμενε στο σημείο της ανισότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “δεν μπορούμε να δεχτούμε διακρίσεις κατά ατόμων με διαφορετικό χρώμα του δέρματος, κατά ατόμων της κοινότητας LGBTIQ, ή κάθε είδους διάκριση.”

77η επέτειος της σφαγής του Cibeno – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Βαθιά ενοχή στην ιστορία της χώρας μου”
© Union européenne, 2021

Τέλος, η Πρόεδρος έκλεισε λέγοντας πως “πρέπει να κάνουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ισότητα να ισχύει για όλους τους ανθρώπους στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Αυτή είναι η υπόσχεση της Ευρώπης” και επικαλέστηκε το “καθήκον μας να είμαστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μην συμβεί – ποτέ ξανά” το μεγάλο λάθος του Fossoli/Cibeno.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος