200 δισεκατομμύρια δολάρια Ρώσων πελατών φυλάσσονται σε ελβετικές τράπεζες

Οι ελβετικές τράπεζες, που εκτιμώνται για το απόρρητο των λογαριασμών και την ασφάλειά τους, έκαναν μια σπάνια αξιολόγηση των κεφαλαίων που κατατέθηκαν σε αυτές από Ρώσους πελάτες.

Η ένωση τραπεζιτών ανακοίνωσε ότι μεταξύ 150 και 200 ​​δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (160-213 δισεκατομμύρια δολάρια) των Ρώσων πελατών φυλάσσονται σε ελβετικούς λογαριασμούς.

Αυτή η ανακάλυψη είναι ασυνήθιστη για την Ελβετία, η οποία ευνοείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο ως φορολογικός παράδεισος και ένα από τα ασφαλέστερα μέρη αποθήκευσης πλούτου.

Οι αναλυτές λένε ότι τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο πραγματικός όγκος των ρωσικών συναλλαγών με ελβετικές τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που παρουσιάζονται στους ισολογισμούς που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής από πολλές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αναφέρει το Tanjug.

Αποκηρύσσοντας την παράδοση της ουδετερότητας, η Ελβετία προσχώρησε σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα και ο Πρόεδρος Ignacio Cassis ανακοίνωσε ότι η χώρα θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και 370 πολιτικών και επιχειρηματιών που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κίνηση περιγράφεται ως ένας τρόπος να αποτραπούν όσοι φέρονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση από το να χρηματοδοτήσουν μια «άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση» στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές πιστεύουν, με βάση στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από πολλά ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ότι η άμεση έκθεση των ελβετικών τραπεζών σε Ρώσους πελάτες μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η UBS και η Credit Suisse, ανέφεραν «περιορισμένη» έκθεση στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.

Η Credit Suisse, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι μόνο το 4 τοις εκατό των καταθέσεων που τοποθετήθηκαν σε αυτήν ανήκουν σε Ρώσους. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας για το 2021, τα κεφάλαια αυτά ανέρχονται σε περίπου 33 δισ. ελβετικά φράγκα (35 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ένωσης Τραπεζών, για να κλείσουν οι στρόφιγγες με χρήματα για Ρώσους πελάτες, οι ελβετικές αρχές έχουν ακόμη πολύ δρόμο, για να εκτιμήσουν πόσα ρωσικά χρήματα βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια τους, καταλήγουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UBS, Ralph Hammers, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να δώσει ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό των πελατών που έχουν επιβληθεί κυρώσεις, επειδή αλλάζει κυριολεκτικά κάθε μέρα.

«Νέες λίστες βγαίνουν κάθε βράδυ… κατ’ αρχήν, κάθε Ρώσος, κάθε άτομο με ρωσικό διαβατήριο, είναι υπό ένα είδος κυρώσεων», είπε ο Hammers.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση – Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος