Χάουγκεν: Η Μόλι Ράσελ είχε εκτεθεί σε επιβλαβές περιεχόμενο πριν από την αυτοκτονία της

Ο αλγόριθμος του Instagram είχε προτείνει επιβλαβές περιεχόμενο στην Μόλι Ράσελ πριν καν αρχίσει να το αναζητά, σύμφωνα με την μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος του Facebook, η οποία κατέθεσε χθες (25/10) ενώπιον της αρμόδιας επιστροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Η μαθήτρια από το Χάροου, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, είχε δει χιλιάδες εικόνες, σχέδια, κινούμενα σχέδια και meme που αναφέρονταν σε κάποια μορφή αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας, έξι μήνες προτού αυτοκτονήσει σε ηλικία 14 ετών το 2017.

Η ανάκριση που θα διεξαχθεί το επόμενο έτος θα προσπαθήσει να διαπιστώσει ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξαν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον θάνατό της.

Το Instagram και η μητρική του εταιρεία Facebook βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση από τότε που η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν αποκάλυψε ότι ο εργοδότης της γνώριζε ότι η εφαρμογή επιδεινώνει την ψυχική υγεία των νέων.

Ο πατέρας της Μόλι, Ίαν Ράσελ, ο οποίος έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Instagram ότι «βοήθησε να σκοτωθεί» η κόρη του, διάβασε ένα απόσπασμα από ένα σημείωμα που άφησε στην οικογένειά της πριν αυτοκτονήσει, στο οποίο περιέγραφε πώς «ζούσε σε μια παγίδα» και ότι ήταν «εθισμένη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ένα από τα πράγματα που μας οδήγησαν να μάθουμε περισσότερα για τη Μόλυ ήταν κάποια σημειώματα που άφησε και τα οποία βρέθηκαν μετά το θάνατό της», είπε ο Ράσελ στην τηλεοπτική εκπομπή BBC Newsday.

«Κρατάω πολλά για τον εαυτό μου και συσσωρεύονται συνεχώς μέσα μου. Εθίζεσαι σε αυτό και δεν καταλαβαίνεις καν ότι έχεις ξεφύγει από τον έλεγχο. Ζεις σε μια παγίδα, σε έναν κύκλο», είχε γράψει το νεαρό κορίτσι σε ένα από αυτά τα σημειώματα.

«Όσο περνάει ο καιρός, ως γονέας που πενθεί την αυτοκτονία του 14χρονου παιδιού του, βλέπω μια τεράστια εταιρεία με τεράστιους πόρους και σκέφτομαι ότι θα πρέπει να κάνει  περισσότερα για το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο τραγικός πατέρας.

Η Χάουγκεν εκτιμά ότι ο αλγόριθμος του Instagram έδειξε στο νεαρό κορίτσι επιβλαβές περιεχόμενο πριν καν εκείνη το αναζητήσει. Είπε ότι ενώ η έφηβη μπορεί να «ακολούθησε» κάποιους λογαριασμούς που αναφέρονταν στη θλίψη, η πλατφόρμα θα την είχε οδηγήσει σε λογαριασμούς με επιβλαβές περιεχόμενο.

Το νέο νομοσχέδιο που μελετά η βρετανική επιτροπή θα υποχρεώσει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύουν τους χρήστες από επιβλαβές περιεχόμενο, διαφορετικά θα κινδυνεύουν με πρόστιμα δισεκατομμυρίων από την Ofcom, την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Πριν από την κατάθεσή της, η Χάουγκεν προειδοποίησε ότι τα σχέδια του Facebook να κρυπτογραφήσει ορισμένες από τις υπηρεσίες του – συμπεριλαμβανομένου του Instagram – θα καταστήσουν δυσκολότερη τη σύλληψη εγκληματιών από τις διωκτικές αρχές.

Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η οποία παραιτήθηκε από διευθύντρια προϊόντων του Facebook τον Μάιο, διέρρευσε χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία γνώριζε τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων της σε παιδιά και εφήβους. Περιλάμβαναν στατιστικά στοιχεία που έδειχναν ότι το περιεχόμενο του Instagram έκανε το ένα τρίτο των νεαρών χρηστών να αισθάνονται χειρότερα για το σώμα τους.

Η Χάουγκεν δήλωσε ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν έδειξε καμία διάθεση να προστατεύσει το κοινό.

«Αυτή τη στιγμή, ο Μαρκ δεν είναι υπόλογος. Έχει όλο τον έλεγχο. Δεν έχει καμία εποπτεία και δεν έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμος να διοικήσει την εταιρεία στο επίπεδο που είναι απαραίτητο για τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε στην εφημερίδα Observer.

https://twitter.com/Knewz_Currently/status/1452402288803266563?s=20

Η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων ζήτησε από τη Χάουγκεν στοιχεία για να διαπιστώσει αν ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε ποτέ τη βρετανική νομοθεσία.

Η Επίτροπος Πληροφοριών Ελίζαμπεθ Ντέναμ δήλωσε ότι θέλει να μελετήσει όλους τους φακέλους της Χάουγκεν για τυχόν παραβιάσεις σε σχέση με την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

«Έχουμε θέσει σε εφαρμογή έναν νέο κώδικα για τα παιδιά, ο οποίος καθορίζει τα κριτήρια σχεδιασμού για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Θέλω να δω αν αυτοί οι ισχυρισμοί παραπέμπουν σε παραβίαση της νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου και τότε θα αναλάβω δράση», τόνισε.

Το Facebook απέρριψε τους ισχυρισμούς της Χάουγκεν, με τον Ζούκερμπεργκ να λέει ότι οι επιθέσεις της κατά της εταιρείας «παραποιούν» το έργο που επιτελεί.

Είπε ότι η εταιρεία «νοιάζεται βαθιά για θέματα όπως η ασφάλεια, η ευημερία και η ψυχική υγεία» και ότι τα πρόσφατα στοιχεία της Χάουγκεν που έδωσε στην αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου «απλά δεν αντικατοπτρίζουν την εταιρεία που γνωρίζουμε».

«Στο επίκεντρο αυτών των κατηγοριών βρίσκεται η ιδέα ότι δίνουμε προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της ασφάλειας και της ευημερίας. Αυτό δεν είναι αλήθεια», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος του Facebook για τις παγκόσμιες υποθέσεις Νικ Κλεγκ, ο πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, επίσης απέρριψε τους ισχυρισμούς της Χάουγκεν.

Σύμφωνα με ένα υπόμνημα που έστειλε στο προσωπικό της εταιρείας το Σάββατο (23/10), προειδοποίησε τους εργαζόμενους του Facebook να προετοιμαστούν ψυχολογικά γιατί θα κυκλοφορήσουν και άλλα αρνητικά δημοσιεύματα τις επόμενες ημέρες.

Ο Κλεγκ προειδοποίησε στο email ότι η νέα κάλυψη μπορεί να περιέχει «ψευδείς χαρακτηρισμούς για την έρευνα, τα κίνητρα και τις προτεραιότητες μας» και είπε στους εργαζόμενους να «ακούσουν και να μάθουν από την κριτική όταν αυτή είναι δίκαιη και να αντιδράσουν δυναμικά όταν δεν είναι».

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος