Μεταξύ σφύρας άκμονος βρίσκεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με τον χρόνο να πιέζει για την προθεσμία της 12ης Απριλίου που έλαβε από την ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή της συμφωνίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή, ώστε να λάβει την παράταση που αιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για αποχώρηση από την ΕΕ στις 22 Μαΐου. Η ίδια παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν διαθέτει ακόμη επαρκή υποστήριξη από τους Βρετανούς βουλευτές για να κερδίσει μία τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας που υπάρχει στο τραπέζι για το Brexit και πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι να την εξασφαλίσει. Μέχρι τότε η συμφωνία δεν έρχεται στη βουλή.
Η Μέι ανακοίνωσε ότι κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ.
Aναφέρθηκε στην τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, που προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών στη Βούλη για να αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit. «Θα ήταν ένα μη ευπρόσδεκτο τετελεσμένο, που θα ανέτρεπε την ισορροπία των δημοκρατικών μας θεσμών» σχολίασε και τόνισε ότι προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενδεικτικές ψηφοφορίες οδηγούν σε «αντικρουόμενα αποτελέσματα ή καθόλου αποτελέσματα». Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών, γιατί ίσως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.
Έτσι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ταχθεί κατά αυτής της επιλογής, αν και θα αναζητήσει «εποικοδομητικούς τρόπους» να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις επιλογές του, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν ελεύθερα οι βουλευτές. Και κατέληξε λέγοντας ότι εάν οι βουλευτές στηρίξουν την δική της συμφωνία, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε λιγότερο από δύο μήνες.
Η ίδια τόνισε ότι οι εναλλακτικές επιλογές είναι είτε να εφαρμοστεί ένα Brexit υπό άλλη μορφή είτε να προχωρήσει η χώρα σε δεύτερο δημοψήφισμα.
Σε ερώτηση της βουλευτή των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, η Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί αυτή την επιλογή ακόμη και εάν οι βουλευτές επρόκειτο να εγκρίνουν κάτι τέτοιο, γιατί το μανιφέστο της το αποκλείει, αλλά και επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό για την χώρα να έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες.
Ένας από τους υποστηρικτές της τροπολογίας για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Brexit, ζήτησε από την πρωθυπουργό να απαντήσει ποια θα είναι η επιλογή της, εάν δεν φέρει την συμφωνία της σε μία ακόμη ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα. Η Τερέζα Μέι, απάντησε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τους βουλευτές και σκοπεύει να επαναφέρει την συμφωνία της όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτήν από το κοινοβούλιο.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την τροπολογία Λέτουιν για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών και χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα της πρωθυπουργού ότι η ανάληψη της διαδικασίας του Brexit από το κοινοβούλιο θα ανέτρεπε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αντί να προσπαθεί να επανεφέρει απαράλλακτη την συμφωνία της, είπε, θα έπρεπε να συμμορφωθεί (η Τερέζα Μέι) με το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών.
Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας στην Βουλή, υπήρξε συνάντηση μίας ώρας ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εργατικού κόμματος, ο επικεφαλής του ξεκαθάρισε στην πρωθυπουργό ότι δεν αποδέχεται καμία πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Σχέσεις με την ΕΕ και ότι δεν υπάρχει η βάση να φέρει την συμφωνία της για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο.
Η Τερέζα Μέι είχε επικοινωνία με την επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, ‘Αρλιν Φόστερ, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει το κόμμα και να στηρίξει την συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αλλαγή.
Λίγο νωρίτερα είχε συνάντηση με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα οποία εμφανίζονται διχασμένα, στον απόηχο έντονης φημολογίας περί μεθοδεύσεων για την απομάκρυνσή της. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δεν τέθηκε θέμα παραίτησής της.
Οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες σε περίπτωση «μη συμφωνίας»
Την ίδια ώρα η Κομισιόν δηλώνει ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της για την περίπτωση «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει «όλο και πιο πιθανή» στις 12 Απριλίου.
Παρότι το σενάριο μιας μη συμφωνίας δεν είναι το επιθυμητό, η ΕΕ είναι έτοιμη, δηλώνει η Επιτροπή.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία «θα γίνει μια τρίτη χώρα» και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος. «Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.
«Οι Βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ» και «θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ», προειδοποιεί η Επιτροπή, προσθέτοντας πως η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα.
Όσον αφορά το πολύ επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Επιτροπή ανακοίνωσε πως εργάζεται πολύ στενά με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι «εξ αποστάσεως από τα σύνορα αν αυτό είναι δυνατόν», σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.
Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου «δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας», η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και Φορολογίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι η Βρετανία δεν θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία αποχώρησης.
«Πεποίθησή μου είναι ότι μπορούμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία και πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε», δήλωσε ο Μοσκοβισί
Τα θέματα που αφορούν ένα βίαιο διαζύγιο μπορούν να υποβάλλονται στο 00 800 6 7 8 9 10 11 όπου ειδική ομάδα ασχολείται με το Brexit.
Πηγή ΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος