Ανησυχητικές τάσεις δείχνει η πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση περί ψευδών αναφορών για τον κορονοϊό

Εκτεταμένες συνέπειες, δείχνει αντιπροσωπευτική, παγκόσμια μελέτη του Ιδρύματος Φριντριχ Νάουμαν στην οποία για πρώτη φορά αξιολογούνται σε διεθνές επίπεδο ψευδείς αναφορές γύρω από τον κορονοϊό όπως ότι ο Μπιλ Γκέιτς αγόρασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ότι ο κορονοϊός είναι ένα κινεζικό βιολογικό όπλο, γεννώντας ένα πλήθος εξωφρενικών ψευδών αναφορών.

Η παγκόσμια έρευνα επιβεβαιώνει τώρα τους φόβους.

Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες προειδοποιούν για μια «μαζική παραπληροφόρηση εδώ και εβδομάδες και συζητούν μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών στοχευμένων ψευδών αναφορών, αφού ποτέ άλλοτε η παραπληροφόρηση δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και παντού και δεν εδραιώθηκε με πείσμα. Όχι μόνο σε αυταρχικά συστήματα, αλλά και σε δημοκρατικά κράτη.

Παραδοχή αρκετή για το ινστιτούτο έρευνας γνώμης και αγοράς Kantar να εξετάσει περίπου 7.300 άτομα όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο όπως στην Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Μεξικό, την Ιορδανία, τη Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες για λογαριασμό της Foundation for Freedom Friedrich Naumann σχετικά με τη χρήση των μέσων ενημέρωσης και τις ψευδείς αναφορές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Έλλειψη παιδείας στα μέσα επικοινωνίας και δυσπιστία στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν «πολύ καλά» και «μάλλον καλά ενημερωμένοι» για την πανδημία του κορονοϊού. Το 54 % των ερωτηθέντων δυσκολεύεται όμως να διακρίνει τις αληθινές ειδήσεις από τις εσκεμμένα ψευδείς αναφορές. Το 74% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την αύξηση των εσκεμμένα ψευδών αναφορών με τους Γερμανούς να ανησυχούν λιγότερο με ποσοστό λίγο κάτω από το 53%.

Στη Γερμανία, το 34 % των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι τα μέσα ενημέρωσης των αντίστοιχων χωρών έκρυβαν γεγονότα για τον κορονοϊό υπό την πίεση της κυβέρνησης, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική, υποστηρίζουν την ίδια δήλωση.

Η κύρια πηγή πληροφόρησης εξακολουθεί να παραμένει η τηλεόραση σε ποσοστό 77%, ακολουθούμενη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 68%, τις εφημερίδες ή τα περιοδικά στο διαδίκτυο με 55% και άλλες πηγές στο διαδίκτυο 46%. Το ραδιόφωνο με 34% ή τα έντυπα μέσα με 25% χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρότερο βαθμό. Ειδικά οι νεότεροι ειδικότερα, παγκοσμίως, λαμβάνουν τις πληροφορίες τους κυρίως μέσω διαδικτύου.

Εξασθενεί η εμπιστοσύνη

Η εσκεμμένη επιρροής στις ειδήσεις σε περιόδους Covid-19 μειώνει την αξιοπιστία των πολιτικών και των γιατρών μειώνεται και μια διακρατική τάση αποτελεί ότι τα τρία τέταρτα όλων των ερωτηθέντων λένε ότι οι εσκεμμένες ψευδείς αναφορές για τον κορονοϊό υπονομεύουν την ικανότητα αυτών των επαγγελματικών ομάδων. Στη Νότια Αφρική, το 84% των ανθρώπων συμφωνεί με τη δήλωση, στη Γερμανία περίπου το 70 %.

Ο κορονοϊός ως όπλο

Το υποτιθέμενο καλό επίπεδο πληροφοριών σχετικά με την επιδημία του κορονοϊού σίγουρα δεν επιβεβαιώνεται στις μεμονωμένες δηλώσεις σχετικά με υποτιθέμενα γεγονότα σχετικά με τον ιό. Οι απαντήσεις για την προέλευση του ιού όμως είναι ανησυχητικές, οχι μόνο λόγω των συνεπειών που μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία των ανθρώπων, αλλά λόγω των άγριων θεωριών που τις περιβάλλουν.

Έτσι το 79% των ερωτηθέντων στην Ινδία είναι πεπεισμένοι ότι ο κορονοϊός αναπτύχθηκε σε κινεζικό εργαστήριο, ενώ σε ευρωπαικό έδαφος όπως στην γερμανία μόλις το 25% απαντά θετικά σε αυτήν θεωρία.  Ωστόσο υπάρχει μια ακόμη πιο παραδοχή που γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη παραδοχή στο θέμα αυτό καθώς το 38% των ερωτηθέντων παγκοσμίως, το 72% στην Ινδία ,το 52% στις Φιλιππίνες, και μόλις το 13% στη Γερμανία πιστεύουν ότι ο κορονοϊός είναι ένα κινεζικό βιολογικό

Εχθρική εικόνα: Μπιλ Γκέιτς

Υπάρχουν επίσης πάρα πολλές χώρες, όπου αναδεικνύεται ως εχθρικό πρόσωπο ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Το 50% των ερωτηθέντων παγκοσμίως πιστεύει ότι εκείνος ζητά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ανθρώπων. Το 39% λέει ότι έχει περισσότερη εξουσία από την κυβέρνηση στη χώρα τους. Το 31% πιστεύει ότι ο Γκέιτς θέλει να κάνει μικροτσίπ στους ανθρώπους για να καταπολεμήσει τον ιό, ενώ ένα 20% πιστεύει ότι ο Γκέιτς αγόρασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι πολίτες στην Ιορδανία και ιδίως στη Νότια Αφρική επιμένουν σε αυτές τις περίεργες δηλώσεις.

5G και  Κορονοιός

Επίσης ο μύθος, που διαδόθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο και την Ολλανδία, ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επέκτασης του δικτύου 5G Διαδικτύου και της επιδημίας του κορονοϊού έχει ήδη οδηγήσει σε περισσότερες από 60 εμπρηστικές επιθέσεις σε ιστούς κινητής τηλεφωνίας μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία, επίσης, το 21 % των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών συμφωνεί με τον ιδιο ισχυρισμό, ενώ στην Ιορδανία φτάνει ακόμη και το 30%.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich Naumann κ. Πακέ, «η δημοσκόπηση δείχνει ότι το αίσθημα της καλής ενημέρωσης δεν έχει ακόμη κλονιστεί ουσιαστικά, καταγράφεται βεβαίως μια ουσιαστική κρίση εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο η δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει μια κρίση αξιοπιστίας στα μέσα ενημέρωσης», σημειώνοντας μάλιστα πως η μανία της παραπληροφόρησης πρέπει να καταπολεμηθεί από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις μαζί.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος