Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης το ιστορικό κέντρο των Τιράνων, όπως περιγράφει ο απεσταλμένος του ΕΡΤnews, Τίμος Φακαλής.
Η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που από νωρίς το πρωί βρίσκεται στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύσουας, ζητώντας την παραίτηση του Έντι Ράμα.
Με εκτεταμένες ζημιές σε πάρα πολλά δημόσια κτίρια, αλλά και στα υπουργεία Παιδείας, Οικονομίας και Υποδομών, διαδηλωτές – κυρίως φοιτητές – προσπαθούν από το πρωί να φτάσουν κοντά, είτε στο Κοινοβούλιο είτε στο δρόμο του Έντι Ράμα, ζητώντας την παραίτηση του.
Ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, λέγοντας ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τους φοιτητές.
Δεκάδες είναι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία των Τιράνων, τόσο διαδηλωτές όσο και αστυνομικοί. Πάρα πολλές είναι οι καταστροφές σε δημόσια κτίρια, σε μαγαζιά και σε υποδομές.
Όπως επισημαίνει ο Τίμος Φακαλής, για περισσότερες από 130 ημέρες, σημειώνονταν διαδηλώσεις για ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη στα Τίρανα.
Η σημερινή είναι η τρίτη ημέρα με διαδηλωτές φοιτητές που οποίοι ζητούν την παραίτηση του Έντι Ράμα.
Βασικό ζητούμενο είναι το θέμα της διαφθοράς.

Ενδεικτικό της έντασης είναι ότι δεκάδες αστυνομικοί όπως και διαδηλωτές έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.
Περισσότεροι από 100 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της αλβανικής πρωτεύουσας τις τελευταίες τρεις μέρες.
«Ο Ράμα είναι ένας διεφθαρμένος πρωθυπουργός που ξεπουλά την Αλβανία»
Για τρίτη μέρα, φωτιές σε κάδους, καταστροφές και επεισόδια συνθέτουν το σκηνικό των κινητοποιήσεων για καλύτερη παιδεία και κατά της ακρίβειας και της διαφθοράς.
Αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν διαδηλωτές, κάνουν ρίψεις νερού.
Εστίες παρόμοιας έντασης έξω από το Πρωθυπουργικό γραφείο και το Κοινοβούλιο είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η συνεδρίασή του.
Σε συμπαράσταση των διαδηλωτών, μαθητές λυκείου και φοιτητές σε αρκετές πόλεις της Αλβανίας απέχουν από τα μαθήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μέσω διαδικτύου για στήριξη της διαμαρτυρίας.
«Ο λόγος που διαδηλώνουμε είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη. Επικεφαλής της είναι ένας διεφθαρμένος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με διακινητές ναρκωτικών και ξεπουλά την Αλβανία», λέει ένας διαδηλωτής.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μέσα από τα καμμένα γραφεία του Κολεγίου της Ευρώπης, διαμήνυσε ότι δεν θα παραιτηθεί, και καταδίκασε τις βιαιότητες.
Οι χθεσινές ταραχές μάλιστα στην πρωτεύουσα, με τις φωτιές σε κυβερνητικά κτίρια΄και τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, κράτησαν ως αργά τη νύχτα και έγιναν δεκάδες συλλήψεις.
Επιμέλεια: Ευαγγελία Μαρίνου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος