Ξεκίνησε από την ανάγκη αναβαθμισμένης παρουσίας της Ελληνικής Παροικίας του Βερολίνου – εξελίχθηκε σε ένα δίγλωσσο περιοδικό και έναν θεσμό πολύπλευρης παρέμβασης και δράσης στην ελληνο-γερμανική σκηνή. Το περιοδικό και ο σύλλογος «εξάντας» συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια ανοίγοντας μία νέα σελίδα με την “Γερμανο-Ελληνική Εταιρία” Βερολίνου.
Το εγχείρημα με πρωτοβουλία του εκλιπόντα στο μεταξύ αρχιτέκτονα Κώστα Κουβέλη ήταν φιλόδοξο. Τα ιδρυτικά μέλη ήθελαν να ξεπεράσουν το στενό παραδοσιακό πλαίσιο των υφιστάμενων ελληνικών συλλόγων και ενώσεων, να μεταφέρουν μια πληρέστερη εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας στο γερμανόφωνο χώρο, να συμβάλουν στη βελτίωση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων.
Η αρχή, όπως συνήθως σε τέτοιες συλλογικές πρωτοβουλίες, ήταν «κάπως χαοτική, με πολλές ιδέες στο τραπέζι», είπε ο σημερινός πρόεδρος του «εξάντα», Βασίλης Παπαδόπουλος στην επετειακή γιορτή για τα 20χρονα του συλλόγου. «Η ιδέα ήταν να οργανώσουμε δίγλωσσες διαλέξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανταλλαγές νέων, να ανοίξουμε το δικό μας πολιτιστικό καφέ με βιβλιοθήκη ως τόπο συνάντησης στο Βερολίνο – ψάξαμε ακόμη και για καταστήματα!», θύμισε ο Παπαδόπουλος. Οι στόχοι αυτοί που παραμένουν αμετάβλητοι, αντικατοπτρίζουν εκείνη την εποχή.
Η έκδοση ενός δίγλωσσου περιοδικού ήταν πρώτη προτεραιότητα, με στόχο να αποτελέσει ένα φόρουμ συζήτησης για επίκαιρα πολιτικά ζητήματα, οι εύθραυστες ελληνο-γερμανικές σχέσεις, αλλά και πολιτιστικές παρεμβάσεις καλλιτεχνών από τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης έκδοσης και οι θετικές αντιδράσεις μας ενθάρρυναν να τολμήσουμε την επόμενη έκδοση. Αλλά ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δεν ήταν εφικτός, καθώς δεν ήταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση.
Στο ζήτημα της χρηματοδότησης δεν άλλαξαν πολλά πράγματα, μέχρι σήμερα. «Από τεύχος σε τεύχος κάθε φορά αναρωτιόμαστε πού θα βρούμε τα χρήματα. Κανείς μας δεν ονειρευόταν ότι θα εκδίδαμε δύο φορές τον χρόνο για 20 χρόνια χωρίς διακοπή, συνολικά 40 τεύχη—κατά μέσο όρο δύο τεύχη ετησίως», λέει ο Παπαδόπουλος. Από το 29ο τεύχος και μετά το περιοδικό είναι εξ ολοκλήρου δίγλωσσο, γεγονός που διεύρυνε την απήχησή του.
Το περιοδικό «εξάντας» είναι μία από τις δράσεις του συλλόγου, αλλά όχι η μόνη. Πλαισιώνεται με μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη δημιουργία της ελληνο-γερμανικής χορωδίας „Polyphonia Berlin e.V.“, προβολές κινηματογράφου, θεατρικές παραστάσεις, τη σειρά εκδηλώσεων «Μουσική και Ποίηση» με γνωστούς Έλληνες ποιητές σε ένα μουσικό σκηνικό, οι αναμνηστικές πλάκες στα σπίτια στο Βερολίνο όπου έζησαν ο Νίκος Σκαλκώτας και ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν επίσης πρωτοβουλία του «εξάντας».
Ιδιαίτερη πτυχή είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις με τις διαλέξεις – συζητήσεις «Kamingespräche» στην αίθουσα με το τζάκι του Literaturhaus στο Βερολίνο, με χαρακτηριστικό τη ζωηρή ανταλλαγή μεταξύ των καλεσμένων και του κοινού. Στις 32 μέχρι
τώρα εκδηλώσεις τέθηκαν τα δύσκολα ζητήματα της γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας και των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ελληνική κρίση της περασμένης δεκαετίας, τα ελληνο-τουρκικά, το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων.
Με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων ο «εξάντας» επεκτείνει από το 2025 τις δραστηριότητές του αναλαμβάνοντας τις αρμοδιότητες της «Γερμανο-Ελληνικής Εταιρείας» του Βερολίνου και γίνεται μέλος της «Ένωσης Γερμανο-Ελληνικών Εταιρειών» (DGG) στη Γερμανία.
Η αναβάθμιση αυτή είναι και η επιβράβευση της μέχρι τώρα πορείας του «εξάντα».
Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος