Βαλκάνια: Ανακατατάξεις αλλά και παρατεινόμενα αδιέξοδα

Oι εξελίξεις στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, τις προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας-Κοσόβου για μια οριστικοποίηση του μεταξύ τους status, υπό την πίεση ΕΕ και ΗΠΑ, αναπτύχθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Καλεσμένος για την ανάλυση τους ήταν ο κ. Γιάννης Αρμακόλας, Αν. Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής της ΝΑ Ευρώπης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΕ και κύριος ερευνητής ανάλογων θεμάτων στο ΕΛΙΑΜΕΠ.  

Στη Βουλγαρία το αποτέλεσμα των πέμπτων εκλογών (!) μέσα σε περίπου 2 χρόνια δείχνει ως πολύ πιθανό ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο. Με βάση τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, το δεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εμφάνισε ένα μικρό προβάδισμα (24-26%) έναντι του φιλελεύθερου ψηφοδελτίου υπό τον κεντρώο πρώην ηγέτη Κίριλ Πετκόφ (23-24%). Από τις υπόλοιπες δυνάμεις υπήρξε μια αξιοσημείωτη άνοδος της εθνικιστικής φιλορωσικής παράταξης (περίπου 13.5%-14%), ενώ σοκαριστικό ήταν επίπεδο της αποχής που έφτασε το 60% !. Και το κυριότερο ζήτημα είναι πως στην ταλαιπωρημένη πολιτικά Βουλγαρία -φτωχότερη χώρα στην ΕΕ και με τη χειρότερη δημογραφική παρακμή- τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν δείχνουν, επί του παρόντος, διάθεση συνεργασίας. 

Βαλκάνια: Ανακατατάξεις αλλά και παρατεινόμενα αδιέξοδα

Σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, το πολιτικό σκηνικό στο Μαυροβούνιο μοιάζει να γύρισε σελίδα, με την ήττα στις εκεί προεδρικές εκλογές του βετεράνου Μίλο Τζουκάνοβιτς – έπειτα από τρεις δεκαετίες μονοκρατορίας στη μικρότερη χώρα των Βαλκανίων – από τον 36χρονο νέο πολιτικό Γιάκοβ Μιλάτοβιτς (οικονομολόγο και φίλα προσκείμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ο οποίος έλαβε περί το 60% των ψήφων, έναντι 40% του απερχόμενου αρχηγού του κράτους. Είναι η πιο βαριά ήττα που υπέστη ποτέ προσωπικά ο Τζουγκάνοβιτς, μετά την ιστορική ήττα της παράταξής του (Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών-DPS), στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2020. Έκτοτε, το Μαυροβούνιο βολοδέρνει από κρίση σε κρίση κι έχουν πέσει δύο κυβερνήσεις, αλλά τώρα ο πολιτικός ορίζοντας της χώρας φαίνεται πιο καθαρός και για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο, με τις δυνάμεις που υποστήριξαν τον Μιλάτοβιτς να διαθέτουν υπεροχή. Ο νέος Πρόεδρος υπόσχεται, πάντως, να προωθήσει την ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταπολεμήσει τη διαφθορά που άνθισε στην εποχή Τζουγκάνοβιτς και ταυτόχρονα να αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τη Σερβία. Ορισμένοι, βέβαιως, τον αποκαλούν λαϊκιστή, εξ αιτίας των πολλών και εύκολων υποσχέσεων που έδωσε. 

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Σερβίας-Κοσόβου, υπό την αιγίδα της ΕΕ, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο των ΗΠΑ, μετά και τις τελευταίες συνομιλίες της Αχρίδας στις 18/3, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν για ακόμη μια φορά ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν … να συμφωνήσουν στο γαλλογερμανικό σχέδιο των 12 σημείων. Σ’αυτό κομβική σημασία έχουν η ίδρυση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Β.Κόσοβο, η άρση εμποδίων από τη Σερβία για την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς και η έναρξη πολιτικοοικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Ωστόσο και οι δύο αυτές πλευρές δεν υπέγραψαν τίποτα και απλώς συναίνεσαν να δηλώσει ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέ Μπορέλ ότι Πρίστινα και Βελιγράδι δέχονται το περιεχόμενο της συνάντησης. Ωστόσο, παρά τη βιασύνη της Δύσης, ο δρόμος για συμφωνία είναι μακρύς και αβέβαιος, το δε δέλεαρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δύο χωρών αμφίβολης σημασίας. Ταυτόχρονα, ΕΕ και ιδίως ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στις πέντε  χώρες μέλη της ΕΕ -Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβακία- να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και χωρίς συμφωνία. Τέλος, ένα συναφές θέμα είναι ότι τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε στη Χάγη, στο Ειδικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο –που είναι ανεξάρτητο από το πρώην Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία- του Χασίμ Θάτσι και άλλων 3 κορυφαίων διοικητών του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» για εγκλήματα πολέμου. 

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση με τον κ. Αρμακόλα έγινε επίσης παρουσίαση του 3ετούς προγράμματος ALGREE για Κατανόηση-Σύνδεση-Εταιρικότητα την Ελλάδας και της Αλβανίας, το οποίο  διαχειρίζεται το ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς και των κυριότερων συμπερασμάτων της 1ης έκθεσης του Παρατηρητηρίου ΜΜΕ των δύο χωρών, που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο αυτής της δράσης.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος