Η Τζάνετ Γιέλεν και οι προκλήσεις για τις γυναίκες στην οικονομία

«Ήταν γνωστή ως ο πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος τριγύρω: Έθεσε τον πήχη τόσο ψηλά, και ως αποτέλεσμα ήταν μπροστά από τις εξελίξεις σε πολλές περιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται να κρατήσει τη δουλειά της.» Το σχόλιο ανήκει στην οικονομολόγο Τζούλια Κορονάντο, και αφορά στην Τζάνετ Γιέλεν, την επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Παρ’ ότι τα οικονομικά είναι ένας τομέας στον οποίο δύο άνθρωποι μπορούν να έχουν τρεις απόψεις, η Γιέλεν φαίνεται να απολαμβάνει μια μάλλον ευρεία αναγνώριση. Σε αυτό βοηθάει ότι υπό την ηγεσία της η Fed μπόρεσε να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας σε χαμηλό ποσοστό 16-ετίας, στο 4,1%. Διορισμένη από τον Μπαράκ Ομπάμα, η Τζάνετ Γιέλεν εισέπραξε επαίνους και από τον διάδοχό του, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο της «άριστο», την ίδια στιγμή που αποφάσιζε να μην την στηρίξει για μια δεύτερη θητεία στη θέση της, αντιτιθέμενος στη σχετική παράδοση.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ ήταν αναμενόμενη, και τα ονόματα των πιθανών διαδόχων διαδέχονταν για καιρό το ένα το άλλο, με τις φήμες να υποδεικνύουν τις λιγοστές πιθανότητες για την διατήρηση της Γιέλεν στην κορυφή της αμερικανικής οικονομίας. Ο Τζερόμ Πάουελ, η τελική επιλογή του Αμερικανού προέδρου για τη θέση, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Fed, και είναι βέβαιο, όπως τονίζουν και οι ειδικοί, ότι θα ακολουθήσει την πορεία που σχεδίασε η προκάτοχός του –αυτό, άλλωστε, φαίνεται να ήταν ένα από τα σημαντικά προτερήματά του. Όπως σχολιάζει και η Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε για τη θέση διάφορους άλλους που φαινόταν ότι θα έρχονταν σε αντίθεση με τις αποφάσεις της προέδρου Γιέλεν. Πολλοί σχολιάζουν ότι η αντιφατική συμπεριφορά δεν είναι παράξενη, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ προτιμά να διαλέγει δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά, ειδικά όταν αυτές οι θέσεις ανήκαν προηγουμένως σε άτομα που σχετίζονται με τον Μπαράκ Ομπάμα. Συγχρόνως, οι ρεπουμπλικανοί έχουν εκφράσει πολλές διαφωνίες με τις αποφάσεις της Τζάνετ Γιέλεν, και ένας επαναδιορισμός της θα σήμαινε ότι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ή πως ο Αμερικανός πρόεδρος και το κόμμα του διαφωνούν.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως η απομάκρυνση της Γιέλεν, ακόμα και εν μέσω επαίνων, διαθέτει ακόμα μια πλευρά, η οποία δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τις οικονομικές της πολιτικές: Στις 3 Φεβρουαρίου 2014, η Τζάνετ Γιέλεν έγινε η πρώτη γυναίκα που τοποθετήθηκε επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Τρεις προκάτοχοί της, όχι μόνο επαναδιορίστηκαν, αλλά το κατάφεραν υπό τις ίδιες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Τζάνετ Γιέλεν: διαφορετικούς προέδρους, από διαφορετικά κόμματα. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι άδικο να συσχετίζουν την απομάκρυνση της Γιέλεν με το φύλο της, αλλά διάφοροι αναλυτές τονίζουν τη σημασία της αποχώρησής της σε σχέση με τη θέση και την αντιμετώπιση των γυναικών στον τομέα της οικονομίας, καθώς η ακαδημία και η βιομηχανία των οικονομικών παραμένουν χώροι όπου οι γυναίκες όχι μόνο υποεκπροσωπούνται, αλλά πέφτουν και θύματα διαφόρων ειδών σεξιστικής συμπεριφοράς: Σε σχετική έρευνα, φάνηκε πως, ενώ οι λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνότερα για την περιγραφή ανδρών οικονομολόγων περιλαμβάνουν τις «μαθηματικός», «τιμολόγηση», «σύμβουλος», «κινητοποιημένος», και «Νόμπελ», οι αντίστοιχες για τις γυναίκες περιλαμβάνουν τις «λεσβία», «καυτή», «πόρνη», και διάφορες εκφράσεις για το γυναικείο στήθος. Και αν κάποιοι πιθανώς νομίζουν πως η κατάσταση στον ακαδημαϊκό κόσμο είναι καλύτερη από ό,τι στον επιχειρηματικό, αρκεί να γνωρίζουν πως στα πανεπιστημιακά τμήματα που προσφέρουν ανώτατη εκπαίδευση (διδακτορικά πτυχία) στα οικονομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις 13% των εκπαιδευτικών στην βαθμίδα του καθηγητή πανεπιστημίου είναι γυναίκες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος