Tρ. Kαρατράντος για Ερντογάν: Αντιλαμβάνεται ότι ως εταίρος της Δύσης δεν έχει να κερδίσει κάτι – Έχει εγκλωβιστεί στο αφήγημά του (video)

Array

Στο διπλωματικό πεδίο απαντά η Αθήνα στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις με μπαράζ επιτυχημένων επαφών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού. Για τις απειλές Ερντογάν και τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας μίλησε στην ΕΡΤ ο Tριαντάφυλλος Kαρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών, τονίζοντας ότι πλέον έχει επέλθει διάσταση στις σχέσεις Δύσης και Τουρκίας και αυτό έχει επίπτωση στις σχέσεις με την Ελλάδα.

«Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε επί της ουσίας ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν να διαμορφωθούν οι συνθήκες, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά αυτό που το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές. Μεταξύ Τουρκίας, προέδρου Ερντογάν και ηγετικής ομάδας υπάρχει μια σχισματοειδής προσέγγιση όσον αφορά τις σχέσεις με τη Δύση»

Αναλύοντας την επιθετική στάση του Τούρκου προέδρου εξέφρασε την άποψη ότι «αισθάνεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει από τη Δύση αυτά που ο ίδιος θέλει σε μια σειρά από τομείς, είτε αυτό αφορά εξοπλισμούς, για παράδειγμα, που έχει να κάνει περισσότερο με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είτε αύξηση χρηματοδότησης, όπως ζητούσε διαρκώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού».

Θα αυξηθεί η ένταση και η ρητορική

Και όπως εκτίμησε, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ενσωματώσει στο στρατηγικό αφήγημα της Τουρκίας ότι «η Δύση με στοχοποιεί, η Δύση με πιέζει. Η Δύση θεωρεί ότι είμαι ένα αυταρχικό καθεστώς. Αυτό λοιπόν θα τον οδηγήσει να συνεχίσει να αυξάνει την ένταση και την επιθετική ρητορική και διάφορες κινήσεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα παρά στην αντίθετη κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας τις επαφές ΗΠΑ και Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Κατρατράντος επισήμανε ότι όπως φαίνεται η Άγκυρα δεν λαμβάνει το μήνυμα.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα πρόσληψης της κατάστασης. Σαφώς και η εσωτερική διάσταση και οι εκλογές είναι μια σημαντική παράμετρος για την υπαρξιακή νίκη για τον κ. Ερντογάν. Μην ξεχνάμε ότι αρκετοί αντίπαλοί του έχουν προδιαγράψει ότι θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες για μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ αυτών και διαφθοράς γι’  αυτόν και μέλη της οικογένειάς του», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών, έχει ενταθεί η αντιπαράθεση με τη Δύση.

«Στο αφήγημά του λέει ότι η Δύση τα βάζει μαζί μας χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Αντιλαμβάνεται ότι ως εταίρος της Δύσης δεν έχει να κερδίσει κάτι, άρα αυτό κάνει τη συμπεριφορά της ακόμη πιο απρόβλεπτη και πιο προβληματική με ζητήματα, όπως είδαμε για παράδειγμα στη Λιβύη», εκτίμησε ο κ. Καρατράντος.

Οι τουρκικές εκλογές ως παράγοντας εξελίξεων

Επιχειρώντας να προβλέψει τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες εξέφρασε την άποψη ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εγκλωβιστεί στο αφήγημα που ο ίδιος δημιούργησε για να μπορέσει να μεταφέρει τη συζήτηση στο εσωτερικό της Τουρκίας από την κακή κατάσταση της οικονομίας και τις επιπτώσεις που έχει σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με μια έντονη δόση εθνικισμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την διπλωματική τακτική που ακολουθεί η χώρα μας τόνισε για τη διεθνοποίηση του προβλήματος τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη, σωστή και σταθερή στρατηγική, η οποία ανοίγεται σε τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο είναι η συνεχής παράθεση της πραγματικότητας. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται η διπλωματική κινητοποίηση όλων των συμμάχων αλλά και των συμμαχιών τους στις οποίες ανήκει η Ελλάδα, είτε σε κάποιες, όπως το ΝΑΤΟ, ανήκει η Τουρκία και το τρίτο κομμάτι είναι η προετοιμασία και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας, δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με τον κ. Καρατράντο, η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που πιστεύει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στο διάλογο και στη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά πάντα σε προϋποθέσεις.

«Δεν υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας για το ζήτημα των διαφορών. Για την Ελλάδα είναι μία και βασική, το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών για την Τουρκία είναι μία σειρά με το πλέον προβληματικό, το ζήτημα που θέτει όσον αφορά την κυριαρχία των νησιών» είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει εύκολα συναντίληψη .

Το καθεστώς Πούτιν βρίσκεται σε δύσκολη φάση

Αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και στις αντιδράσεις του Ρώσου προέδρου επισήμανε ότι το καθεστώς Πούτιν βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη φάση και πλέον έχει αρχίσει να υπάρχει και πίεση στο εσωτερικό.

«Έχει δημιουργηθεί ένα δύσκολο πλαίσιο όπου η Ρωσία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Δυστυχώς, για να υπάρξει χρήση περισσότερο καταστρεπτικών όπλων. Καταλαβαίνουμε ότι εάν αποφασιστεί τελικά να ξεπεραστεί αυτή η κόκκινη γραμμή, μιλάμε για κόκκινες γραμμές, οι οποίες έχουν διατηρηθεί για δεκαετίες ολόκληρες», προσέθεσε.

Αν, μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήσει τις απειλές του για χρήση πυρηνικών όπλων τότε όπως είπε, «η Ρωσία θα γίνει κυριολεκτικά μία χώρα παρίας. Οι απαντήσεις από πλευράς της Δύσης δεν είναι εύκολες, όσο εύκολη δεν είναι η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, γιατί θα σημάνει μία σειρά από επιπτώσεις. Άλλο τόσο δύσκολη και επίπονη είναι και η απάντηση από τη Δύση. Σε αυτή την περίπτωση τα όρια θα περιοριστούν σημαντικά και η πιθανότητα εμπλοκής της Δύσης θα αυξηθεί».

Δείτε επίσης:

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος