Θ. Μπάκας: Θα υπάρξει συσσωρευμένη ζήτηση σε οικιστικά πιεσμένες περιοχές λόγω της Golden Visa – Που θα υπάρξει ραγδαία άνοδος των τιμών

Σύνοψη
  • Στα νότια προάστια της Αττική; το ζητούμενο μίσθωμα στ 8 - 10 σπίτια είναι πάνω από 800 ευρώ το μήνα
  • Για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην αγορά, μετά τις αλλαγές στην Golden Visa θα χρειαστεί να περάσουν 3 - 5 έτη

Η αναζήτηση στέγης τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εφιάλτης για πολλούς ενοικιαστές οι οποίοι αδυνατούν να βρουν το σπίτι της αρεσκείας τους σε οικονομικά προσιτή τιμή. Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates μίλησε στην εκπομπή «Newsrooom» για την κατάσταση στην ελληνική κτηματαγορά την οποία την χαρακτηρίζει, όσον αφορά τα ενοίκια, ως «πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης».

«Όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων, βλέπουμε από το 2017 έως και το 2023 έχουμε αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης στον νομό Αττικής κατά 71,1% και κατά 53,8% πανελλαδικά. Όσον αφορά τα ενοίκια η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης που αγγίζει το μέγεθος ενός καλού μισθού αν αφορά ακίνητο το οποίο είναι κατάλληλο για οικογένειες και το 60 – 70% του μισθού αν είναι κατάλληλο για νέους ανθρώπους και φοιτητές» δήλωσε ο κτηματομεσίτης.

Μιλώντας στους παρουσιαστές της εκπομπής, Μάκη Προβατά και Σταυρούλα Χριστοφιλέα, δήλωσε ότι στην Αττική και ιδίως στα νότια προάστια το ζητούμενο μίσθωμα σε 8 – 10 σπίτια είναι πάνω από 800 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 5 πάνω από 1000 ευρώ το μήνα.

Και όπως τόνισε ίδια εικόνα έχουμε και στα βόρεια προάστια, ενώ στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν λίγο πιο οικονομικά ακίνητα, που είναι κατασκευής του ’70 και του ’80 και έχουν ανακαινιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως είπε, το 74,6% των ενοικιαστών δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματος για στέγαση ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 21,1%.

Θ. Μπάκας: Θα υπάρξει συσσωρευμένη ζήτηση σε οικιστικά πιεσμένες περιοχές λόγω της Golden Visa – Που θα υπάρξει ραγδαία άνοδος των τιμών

Πώς επηρεάζει την αγορά η Golden Visa

Αναφορικά με την Golden Visa και τις αλλαγές στα όρια για την απόκτησή της τόνισε το επενδυτικό ενδιαφέρον συσσωρεύεται πραγματικά στις περιοχές των δυτικών προαστίων και του Πειραιά, όπου ήταν κοντά στις 250.000 ευρώ ως όριο επένδυσης και καταγράψαμε διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών πώλησης.

«Η κυβέρνηση μπαίνει στη λογική να αλλάξει τα όρια και να αποκτήσουν πλέον όριο 800.000ς ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι στο μεταβατικό διάστημα από σήμερα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024 θα μπορούν οι επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα στις περιοχές των δυτικών προαστίων και του Πειραιά με 250.000€, που σημαίνει ότι θα δούμε ραγδαίες αυξήσεις ζητούμενων τιμών πώλησης» αποκάλυψε ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα υπάρξει μια συσσωρευμένη ζήτηση σε οικιστικά πιεσμένη περιοχή. Για να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστεί να περάσουν 3 – 5 έτη. Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μπάκας είναι εάν τα νέα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση θα έχουν και αναδρομική ισχύ ώστε να μη διατίθενται τα ακίνητα μέχρι 120 τ.μ. για βραχυχρόνια μίσθωση. Επισήμανε δε ότι οι κτηματομεσίτες αναμένουν ότι θα αρχίσουν, το επόμενο χρονικό διάστημα να πιέζονται οι όμοροι νομοί, όπως η Κορινθία, η Βοιωτία και η Αργολίδα.

Πηγή: Νewsroom

Σχετική είδηση:

Kτηματαγορά: Το νέο σκηνικό μετά τα μέτρα για Golden Visa, βραχυχρόνιες μισθώσεις και το «πλαφόν» στα στεγαστικά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος