Καθηγητής Χρ. Ελευθεριάδης για Ζαπορίζια: Με πυρηνικό σταθμό δεν παίζεις, όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο

Array

«Εκτός ελέγχου» βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης της Ζαπορίζια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφάελ Γκρόσι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν άμεσα σε ειδικούς να επισκεφθούν τον σταθμό για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Associated Press, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, την οποία τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου.

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο κ. Χρήστος Ελευθεριάδης, καθηγητής τομέα Πυρηνικής Φυσικής ΑΠΘ, «Η ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κρούει κώδωνα κινδύνου» και εξηγεί ότι «Η ανακοίνωση δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή αλλά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με την έννοια ότι η διεθνής επιτροπή δεν έχει εποπτεία το τι συμβαίνει στο σταθμό αυτή τη στιγμή».

Ο καθηγητής συνεχίζει: «Αυτό συνιστά παραβίαση κανόνων ασφαλείας για πυρηνικό σταθμό. Με πυρηνικό σταθμό δεν παίζεις, όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και να παρακολουθούνται, υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος