Στη Silicon Valley η πληροφορική δεν είναι γένους θηλυκού

Μπορεί η Αμερική να θεωρείται από πολλούς ως μία χώρα που προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, όμως η βιομηχανία της πληροφορικής, ένας από τους πλέον προβεβλημένους και υποσχόμενους τομείς για όσους θέλουν να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται πως δεν είναι αγγελικά πλασμένος, ειδικά για τις γυναίκες.

Η Silicon Valley, η «πρωτεύουσα» της βιομηχανίας στην δυτική όχθη των Η.Π.Α., βρίσκεται όλο και περισσότερο μπλεγμένη σε κατηγορίες για άνιση αποζημίωση γυναικών για την εργασία τους, με τις συνέπειες αυτής της πρακτικής να γίνονται εμφανείς σε όλο και περισσότερα επίπεδα.

Το 2015 μία επιστημονική έρευνα σχολίαζε πως 2 στις 3 γυναίκες που εργάζονταν στις επειχειρήσεις του κλάδου αυτού ήταν πρακτικά αποκλεισμένες από τις κοινωνικές εδκηλώσεις που οργανώνονταν, με στόχο την δικτύωση των στελεχών προς την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Την ίδια ώρα, περισσότερες από 1 στις 4 γυναίκες που εργάζονταν στους τομείς της μηχανικής, της τεχνολογίας και της επιστήμης αισθάνονταν στάσιμες και εγκλωβισμένες στις εργασίες τους, με 1 στις 3 γυναίκες να υποστηρίζει πως ήταν πιθανό να παραιτηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου.

Το ζήτημα των παραιτήσεων λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν συνυπολογισθεί πως, σύμφωνα με έρευνα του 2014, μία στις 2 γυναίκες που εργάζονται στους κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών εγκαταλείπουν τις εργασίες τους μέσα σε 12 το πολύ χρόνια, όταν μόνο 1 στις 5 γυναίκες που εργάζονται σε άλλους τομείς παίρνουν την ίδια απόφαση -και ακόμη και τότε το χρονικό πλαίσιο είναι 30 χρόνια!

Οι ειδικοί παρατηρούν δύο επιπλέον ανησυχητικά στοιχεία που συμβάλλουν σε αυτήν την συνθήκη. Από τη μία, το 2013, τη χρονιά στην οποία αφορούν τα πιο πρόσφατα σχετικά στοιχεία, μόλις 18% των αποφοίτων πληροφορικής επιστήμης ήταν γυναίκες, με το ποσοστό να σημειώνει σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 1985, όταν ο πληθυσμός των γυναικών αποφοίτων ήταν διπλάσιος. Η όλη συνθήκη οφείλεται, κατα την πλέον πιθανή εκδοχή, στην άνιση μεταχείριση των γυναικών στον χώρο εργασίας τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «αρνητικό δίκτυο», δηλαδή οι εργαζόμενες στον τομέα, ή όσες προηγουμένως εργάζονταν σε αυτόν, να αποθαρρύνουν όσες μπορεί να επιδίωκαν παρόμοια επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας.


Πηγή: ECONOMIST

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος