Σ. Σέρμπος για πόλεμο στη Γάζα: Ο Νετανιάχου προάγει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό – Χρειάζεται πιο δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ

Παρά την συμπλήρωση εκατό ημερών πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, το θάνατο χιλιάδων αμάχων και τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από ένοπλους της ένοπλης Παλαιστινιακής οργάνωσης το αδιέξοδο στηΜέση Ανατολή δείχνει να συνεχίζει. Ο Σωτήρης Σέρμπος, αν. καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

«Αν κάτι καταφέραμε να σώσουμε τη χρονιά που πέρασε σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είναι να μην επεκταθεί ο πόλεμος, να μην διαχυθεί σε περιφερειακό επίπεδο» δήλωσε ο κ. Σέρμπος. Μιλώντας στον Κώστα Παπαχλιμίντζο, δημοσιογράφο της εκπομπής «Συνδέσεις» τόνισε το προφανές: «ότι για όσο διαρκούν οι εχθροπραξίες αυξάνεται αυτή η πιθανότητα». Και όπως είπε, ευτυχώς η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι το κυρίαρχο σενάριο, αν και η ανθρωπιστική καταστροφή είναι άνευ προηγουμένου στη Γάζα.

«Αν κάτι δεν έχει λειτουργήσει ως τώρα, είναι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφέραν -πέρα από την αποτροπή, να φτάσουν σε μια συμφωνία με τους υπόλοιπους που για τους δικούς τους λόγους Ιράν, Χεζμπολάχ και λοιποί δε ήθελαν σε αυτό τον πόλεμο να υπάρξει διάχυση της κρίσης, δεν έχουν καταφέρει να ασκήσουν μια μεγαλύτερη πίεση προς το Ισραήλ, προκειμένου να πιάσουμε και το νήμα της επόμενης μέρας» δήλωσε ο αν. καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σ. Σέρμπος για πόλεμο στη Γάζα: Ο Νετανιάχου προάγει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό – Χρειάζεται πιο δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ
Παλαιστίνιοι καίνε μια φωτογραφία που απεικονίζει τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. (AP Photo/Mahmoud Illean)

«Πάγος» στις σχέσεις Μπάιντεν – Νετανιάχου

Σχολιάζοντας την αδιάλλακτη στάση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή προάγει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ. Κι αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Όπως είπε ενδεικτικό της στάσης του επιδεικνύει είναι «ότι έχουν να μιλήσουν Μπάϊντεν και Νετανιάχου από πριν τα Χριστούγεννα» εξηγώντας ότι οι ηγεσίες των περιφερειακών χωρών περιμένουν μια πιο δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Ισραήλ. Σε περίπτωση γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή εκτίμησε ότι δεν θα είναι μόνο ένας περιφερειακός πόλεμος, αλλά θα είναι ένας πόλεμος με απευθείας εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια πολύ κρίσιμη πολιτικά χρονιά για την ίδια τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την αμερικανική δημοκρατία.

«Το τελευταίο που θα ήθελε ο Μπάιντεν με το δικό του αφήγημα και να του λέει κοίτα να λέει “έσυρες την Αμερική, σε δυο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή».

Μιλώντας για τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου και σε οικονομικό επίπεδο ο κ. Σέρμπος επισήμανε ότι είναι μεγάλες προσθέτοντας ότι υπάρχουν επιπλέον λόγοι για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς τον Νετανιάχου, που όπως σχολίασε «θέτει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ και των συμμάχων» κάνοντας λόγο ότι εάν δεν βρεθεί μια λύση θα υπάρχει ένας φαύλος κύκλος της βίας.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος