Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ μετά το ψήφισμα ΟΗΕ, ο Νετανιάχου ανακάλεσε την διαπραγματευτική ομάδα από το Κατάρ – Τι λέει Γ. Χαρίτος στο ΕΡΤNews

Την πορεία των σχέσεων Ισραήλ – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μετά την χθεσινή απόφαση της διακυβέρνησης Μπάιντεν να μην ασκήσει βέτο κατά του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σχολίασε ο διδάσκων Ιστορία των Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Γαβριήλ Χαρίτος, μιλώντας στην εκπομπή «NewsRoom» του ΕΡΤΝews, με την Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Μάκη Προβατά.

O κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι «μπορεί να αποφασίστηκε από τον Νετανιάχου να μην αποσταλεί αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, αλλά ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ από προχθές και το θέμα έχει συζητηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν».

Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στο Ισραήλ, ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψιν τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Σάλιβαν, οι ΗΠΑ δεν εναντιώνονται σε μία στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που φέρονται να έχουν καταφύγει στη Ράφα, πλην όμως η διακυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί πως υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές» προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες αμάχων.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίτευξη εκεχειρίας, ο κ. Χαρίτος σχολίασε ότι με τη χθεσινή αρνητική απάντηση της Χαμάς στις ισραηλινές αντιπροτάσεις, τυπικά οι συνομιλίες έχουν τελειώσει. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τη σημερινή εξέλιξη που μετέφερε ο κ. Χαρίτος κατά την διάρκεια της εκπομπής – δηλαδή τη σημερινή απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να ανακαλέσει την διαπραγματευτική της ομάδα που εδώ και δέκα μέρες βρισκόταν στο Κατάρ. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «η αίσθηση που επικρατεί στο Ισραήλ είναι ότι οι παρασκηνιακές επαφές για την κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν», χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των διαπραγματευτών.

Όσον αφορά στην ισραηλινή τακτική για την προετοιμασία της επόμενης μέρας, ο Γαβριήλ Χαρίτος περιέγραψε την κατάσταση επί του εδάφους στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχει σταθεροποιηθεί ο πλήρης διαχωρισμός του βόρειου από το νότιο τμήμα του θύλακα, με τους Ισραηλινούς να έχουν εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία και ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, χωρίζοντας ουσιαστικά τη Γάζα στα δύο. Σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια, έχει κατασκευαστεί μία πρόχειρη αποβάθρα για την εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου, αλλά παράλληλα χρησιμοποιούνται χερσαίες δίοδοι και το Ισραήλ προτίθεται να ενεργοποιήσει και άλλες για να καθησυχάσει τις ΗΠΑ και την διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, έχει σημασία ότι χθες σχολιάστηκαν στο Ισραήλ ‘εικόνες πλιάτσικου’ που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, με ένοπλους της Χαμάς να θέτουν υπό τον έλεγχό τους όχημα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προκειμένου να αρχίσουν να τονίζουν πρωτίστως στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην διεθνή κοινότητα την αναγκαιότητα εγκατάστασης τοπικών πολιτοφυλακών που αντιτίθενται στην οργάνωση Χαμάς. Έτσι, γίνεται ολοένα φανερότερο ότι η ‘επόμενη μέρα’ όπως την σχεδιάζει το Ισραήλ, δεν θα περιλαμβάνει την Χαμάς αλλά τοπικές πολιτοφυλακές που θα διάκεινται θετικά προς το Ισραήλ και θα αναλάβουν την διαχείριση της καθημερινότητας των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Πάντως, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χαρίτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κανείς δεν μιλά ανοιχτά για τον ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή το ερώτημα ποια θα είναι η τύχη των ηγετικών στελεχών της Χαμάς. «Ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν ή των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν, ως επίσης και η καθαυτή διάρκεια της εκεχειρίας είναι ζητήματα δευτερεύοντα σε σχέση με το φλέγον ζήτημα σε ποια χώρα τελικά θα εξοριστούν τα ηγετικά στελέχη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς όταν θα έχει πια έρθει η ‘επόμενη μέρα’ στη Γάζα». Επικαλούμενος πρόσφατες αναρτήσεις στην πλατφόρμα Χ του τέως ισραηλινού υπουργού, Γκιντόν Σάαρ, ο κ. Χαρίτος ανέφερε τη Συρία, το Κατάρ, το Ιράν ή την Τουρκία ως πιθανούς ασφαλείς τόπους εξορίας «καθότι υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο της συμπεφωνημένης ασφαλούς εξορίας της ηγεσίας της PLO στην Τυνησία το 1982, όταν απομακρύνθηκε ο Γιασέρ Αραφάτ και το περιβάλλον του από τον Λίβανο.

Καταλήγοντας, ο Γαβριήλ Χαρίτος τόνισε ότι «ουσιαστικά το ζήτημα της ασφαλούς εξορίας των ηγετικών στελεχών της Χαμάς είναι ο ‘ελέφαντας στο δωμάτιο’ των διαπραγματεύσεων», που εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν παρασκηνιακά, υποστηρίζοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είναι καμία απολύτως σκοπιμότητα η αναμενόμενη για σήμερα επίσκεψη του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στην Τεχεράνη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Αμίρ Αμπντολαχιάν – και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ίσως και με τον Πρόεδρο του Ιράν, Ιμπαρήμ Ραϊσί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος