Ρευστό το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία μετά τον σεισμό – Κ. Υφαντής και Π. Φραγκούλης μιλούν στην ΕΡΤ για τις τελευταίες εξελίξεις (video)

«Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από τρεις ημέρες», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Υφαντής.

Ρευστό φαίνεται πως είναι πια το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκίαμετά τον φονικό σεισμό, τους χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια σεισμόπληκτους με την κρατική αρωγή να είναι, μέχρι στιγμής, απειροελάχιστη. Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ο Παντελής Φραγκούλης, εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων, μίλησαν στην ΕΡΤ για όλα όσα αναμένουμε το επόμενο διάστημα στη γειτονική χώρα όπου πλέον εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό θα έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες από το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ή λιγότερο καλά λειτούργησε η κρατική μηχανή, από το πόσο γρήγορα αντέδρασαν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσης, αυτό σε μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή ελάχιστη σημασία έχει, υπό την έννοια ότι ο πολίτης, ο οποίος έχει χάσει τα πάντα, περιμένει από το κράτος τα πάντα. Όσο υπερβολικές και αν είναι οι απαιτήσεις του, δεν έχει καμία σημασία. Άρα, η διαχείριση είναι ένα ζήτημα τελικά πολιτικό. Δεν πρόκειται ποτέ ο μέσος πολίτης να είναι ικανοποιημένος» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Υφαντής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, εάν τα πράγματα δεν είναι καλά όπως είναι οι αναφορές, δηλαδή αν άργησε το κράτος, αν είναι ανεπαρκείς οι υπηρεσίες που προσφέρει τα πρώτα εικοσιτετράωρα που είναι και τα πιο κρίσιμα, τότε υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικό και αυτό θα φανεί το πώς θα το διαχειριστεί ο πρόεδρος Ερντογάν.

Πώς θα επηρεάσει η καταστροφή στην πολιτική σκηνή

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από τρεις ημέρες. Είναι τελείως διαφορετικό και φυσικά η καταστροφή αυτή θα είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από δω και πέρα μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές» δήλωσε εκτιμώντας ότι θα προσδιορίσουν σε κάποιο βαθμό και το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Παντελής Φραγκούλης, επισήμανε ότι ο κρατικόςμηχανισμός λειτούργησε μετά από τρία εικοσιτετράωρα. Γεγονός, που όπως είπε στην ΕΡΤ, «η αντιπολίτευση το εκμεταλλεύεται προκειμένου να περάσει τις θέσεις της, αλλά ο κόσμος δεινοπαθεί αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μενέντεζ υπέρ της Ελλάδας αναφορικά με την αγορά των F-35 από την Ελλάδα ο κ. Φραγκούλης τόνισε ότι «αυτό είναι μία συνέπεια της ιστορικής εξέλιξης στο μετασχηματισμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με το νομοσχέδιο East Med Act που πέρασε, το οποίο εγκρίθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο».

Μιλώντας για τα αεροπλάνα πέμπτης γενιάς από τα οποία αποκλείστηκε η Τουρκία και θα προμηθευτεί η χώρα μας τόνισε ότι στην ουσία είναι ένα λογισμικό στον αέρα, που μπορεί να διαχειριστεί ό, τι πετάει στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το East Med Act στην ουσία έχει εγκρίνει ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα ισχυροποιούν την Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτόν τον σκοπό ξεκλειδώνουν και τις εξορύξεις για τα πετρέλαια» εκτίμησε ο κ. Φραγκούλης.

Γιατί καθυστερεί η βοήθεια στη Συρία

Ερωτηθείς ο κ. Υφαντής γιατί είναι δυσανάλογη η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Συρία, σε σχέση με την Τουρκία απάντησε ότι η απορία είναι εύλογη, αλλά είναι εύκολη και η απάντηση. Και όπως διευκρίνισε «ο σεισμός έγινε σε μια εμπόλεμη ζώνη και δεύτερον, ότι το καθεστώς Άσαντ με τους όσους το στηρίζουν, μόλις πριν από 24 ώρες προσκάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει βοήθεια. Δεν μπορεί να πάνε σωστικά συνεργεία σε μία ζώνη όπου δεν εγγυάται κανένας την ασφάλειά τους»

Όπως είπε, μέχρι στιγμής βοήθεια στη Συρία προσέφεραν φιλικές προς αυτήν χώρες ή χώρες που ανέχονται κυρίως το καθεστώς Άσαντ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δεν είναι αρκετή. «Το επόμενο διάστημα, εφόσον εξασφαλιστούν εκείνες οι συνθήκες που επιτρέπουν την παροχή βοήθειας, θα δούμε μεγαλύτερη δραστηριοποίηση, αν και πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουν περάσει ήδη αρκετές ημέρες από τότε που χτύπησε ο Εγκέλαδος. Δεν ξέρω τι νόημα έχει από ένα σημείο και μετά, παρά μόνο η ανθρωπιστική βοήθεια γι’ αυτούς, οι οποίοι έχουν μείνει άστεγοι και υποφέρουν τώρα», σημείωσε ο κ. Υφαντής.


Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος