Kατά πόσον ο σεισμός δημιουργεί στην Τουρκία μια νέα πραγματικότητα στην κοινωνία και την οικονομία της, με τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων και το εύρος των καταστροφών; Σε τι βαθμό επηρεάζει το πολιτικό σύστημα, την προεκλογική εκστρατεία, τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς και την υποψηφιότητα του ίδιου του Ερντογάν; Θα επιδράσει στις διεθνείς σχέσεις της γειτονικής χώρας και με τι τρόπο;
Τα θέματα αυτά εξετάστηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου “Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο” με καλεσμένο τον Αν. Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας Χρήστο Τεάζη.
O τωρινός σεισμός, τόσο από πλευράς θυμάτων όσο και υλικών ζημιών ήταν φονικότερος και καταστροφικότερος από εκείνον του 1999, ο οποίος είχε πλήξει τα τότε κυβερνώντα κόμματα και είχε συμβάλει στην αναρρίχηση του Ερντογάν στην εξουσία. Τώρα είναι πιθανόν να συμβεί το αντίστροφο, μια και οι συνέπειες του σεισμού φαίνεται να πλήττουν περισσότερο την κυβέρνηση και τον ίδιο -αν και οι ευθύνες είναι ευρύτερες και πιο μακροχρόνιες- και μάλιστα σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να ανακάμπτει. Από την άλλη, είναι ακόμη νωρίς για να διαπιστωθεί αν η αντιπολίτευση κεφαλαιοποιεί την λαϊκή οργή για τις καθυστερήσεις, τις επικρίσεις για την έλλειψη οργάνωσης. Επιπλέον, η προεκλογική περίοδος στην οποία βρίσκεται η Τουρκία δεν έβαινε ομαλά ήδη πριν τον σεισμό, μια και πολλά δεν είχαν ακόμη αποσαφηνιστεί για τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Υπήρχε το θέμα της συνταγματικότητας της υποψηφιότητας του Ερντογάν, η συνέχιση του αδιεξόδου στα συνεργαζόμενα έξη κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο, η προσπάθεια να αποκλειστεί δικαστικά το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, η εκκρεμότητα με το δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος σε σχέση με την ισλαμική μαντήλα. Τώρα με τις βιβλικές καταστροφές και τα χιλιάδες θύματα σε 10 από τις 71 επαρχίες της Τουρκίας εκ των πραγμάτων δημιουργούνται νέα δεδομένα. Π.χ. η αναβολή των εκλογών μπορεί να θεωρηθεί επιβεβλημένη από τα πράγματα και όχι απλώς από τον Ερντογάν.
Επίσης, ΜΜΕ κι αναλυτές ασχολούνται με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο σεισμός στις διεθνείς σχέσεις και τον προσανατολισμό της Τουρκίας. Γίνονται ορισμένες αναφορές και από τρίτους για την επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις πιθανότητες επανάληψης της “διπλωματίας των σεισμών”, την οποία σίγουρα θα ήθελε η Ελλάδα. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη σημασία αναμένεται να έχει η τυχόν επίδραση των σεισμών στις σχέσεις της Τουρκίας και η ευκαιρία για αλλαγή ατζέντας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ισραήλ και τις μοναρχίες του Κόλπου. Με τις τελευταίες υπήρχε ήδη σε μεγάλο βαθμό αποκατάσταση της συνεργασίας. Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά την εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης από μια σειρά χώρες γειτονικές και μη. Από την άλλη, οι αδυναμίες που φανέρωσε το πλήγμα από τον σεισμό για την κυβέρνηση αλλά και όλο το φάσμα της κρατικής εξουσίας έχει αρνητικές συνέπειες για το διεθνές κύρος και την εικόνα της ισχυρής χώρας που οικοδομείτο εδώ και χρόνια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος