Ποια είναι τα βήματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο – Συμβουλές από ειδικό για το πώς θα αποφύγουμε τις παγίδες ενόψει διακοπών

Στο στόχαστρο των χάκερς βρίσκεται και η βιομηχανία του τουρισμού με τους απατεώνες να καιροφυλακτούν το διάστημα των χριστουγεννιάτικων εορτών για να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα. Για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι ψηφιακοί καταναλωτές μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Νewsroom» o Kωνσταντίνος Μαντές, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος.

«Όταν κάποιος χρήστης δεν έχει ενημερωμένο το λογισμικό του υπολογιστή δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία έτσι ώστε να αντικρούσει τις εξωτερικές επιθέσεις. Γιατί η επίθεση η οποία γίνεται στον υπολογιστή του χρήστη στη συνέχεια στη συνέχεια πηγαίνει στην πλατφόρμα» δήλωσε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντέ όταν το εμαίλ που λαμβάνουμε με ένα λινκ κράτησης τότε τα χρήματα που καταβάλουμε καταλήγουν στον επιτήδειο.

«Το έγκλημα γενικά πάντα προηγείται» δήλωσε ο κ. Μαντές καλώντας τον κόσμο που κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές να έχει ενημερωμένο antivirus λογισμικό στον υπολογιστή του.

Και όπως τόνισε με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ένα κλοιό κλοιό προστασίας σε συνεργασία με κάποιον τεχνικό πληροφορικής.

«Όταν κάνουμε την κράτησή μας θα πρέπει να δούμε στην επιβεβαίωση που έρχεται από την τράπεζα ότι το ποσόν ότι η ταυτότητα συναλλαγής είναι ίδια είτε με το κατάλυμα και όταν μιλάμε από επίσημη πλατφόρμα είναι έχει αποστολέα την επίσημη πλατφόρμα», σημείωσε.

«Ειδικότερα, όπως τόνισε, πλέον οι χάκερς δυσκολεύονται να παρακάμψουν τις δικλείδες ασφαλείας των τραπεζών καθώς ενημερώνονται απευθείας για τις συναλλαγές.

Ενδεικτικά, όταν κάποιος λαμβάνει κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα από άγνωστο αποστολέα δεν θα πρέπει να το ανοίγει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε να πέσουμε θύματα απατεώνων που δημιουργούν ψηφιακές πλατφόρμες κλώνοι.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος