Π. Μπεχράκης: Να παρέμβει η Πολιτεία στον τρόπο προώθησης προϊόντων καπνού στα παιδιά – Από αύριο ξεκινά η δράση «Αθλητικοί χώροι ελεύθεροι καπνού»


«Εδώ και 15 περίπου χρόνια τώρα έχουμε επικεντρωθεί στον τομέα της εκπαίδευσης με ένα αποδοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων στα σχολεία, όπου προσπαθούμε να αναπτύξουμε στα παιδιά μια θετική αντίληψη υπέρ του υγιεινού τρόπου ζωής, του μη καπνίσματος, χωρίς απαγορεύσεις, χωρίς φόβους, χωρίς επιθετικότητα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Smoke Free Greece. Και όπως κατήγγειλε είναι καιρός η Πολιτεία να παρέμβει ώστε να σταματήσει ο τρόπος προώθησης καπνικών προϊόντων, με γεύσεις και αρώματα που απευθύνονται σε παιδιά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής «Συνδέσεις» Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο για τη νέα πρωτοβουλία για τη μείωση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους άθλησης με τίτλο «Αθλητικοί Χώροι Ελεύθεροι Καπνού» που ξεκινά αύριο με «πρεσβευτή» τον Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια και την συνδρομή του αναπληρωτή υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, της ΕΕ και της Αντικαρκινικής Εταιρείαε στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά: «Σε όλη την εκπαιδευτική ενέργεια για τη μη έναρξη ή τη διακοπή του καπνίσματος τώρα προστίθεται και ο αθλητισμός».

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πρωταγωνιστεί στην καμπάνια για τη μείωση του καπνίσματος στους αθλητικούς χώρους

Μιλώντας για την ενημερωτική καμπάνια που θα γίνει εκτίμησε ότι θα επηρεάσει τα παιδιά τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. «Η χώρα μας για άλλη μια φορά πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Μπεχράκης.

Σε ερώτηση για το εάν το άτμισμα είναι εξίσου επιβαρυντικό για την υγεία ο καθηγητής Πνευμονογίας απάντησε ότι είναι εξίσου επιβλαβές με το τσιγάρο.«Κάποια προϊόντα τα οποία αδειοδοτήθηκαν εμφανιζόμενα ως προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος, για να διευκολύνουν κάποιους βαρείς καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα αποδείχθηκε τελικά ότι στοχεύουν στο παιδί», τόνισε ο ειδικός.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην περιπέτεια με την υγεία τους που αντιμετώπισαν παιδιά στην Κρήτη που κατανάλωσαν παράνομα προϊόντα για τον περιορισμό του καπνίσματος και οδηγήθηκαν με λιποθυμικόι επεισόδιο στο νοσοκομείο.

Π. Μπεχράκης: Να παρέμβει η Πολιτεία στον τρόπο προώθησης προϊόντων καπνού στα παιδιά – Από αύριο ξεκινά η δράση «Αθλητικοί χώροι ελεύθεροι καπνού»
«Δεν υπάρχει καμία διάκριση στη χρήση καπνικών προϊόντων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Μπεχράκης.

Εξίσου επικίνδυνο με το τσιγάρο το άτμισμα

«Τα θύματα αυτής της ιστορίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ αυξημένα. Σύντομα θα τα αναδείξουμε και αυτά καθώς υπάρχει σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Και όπως τόνισε «δεν υπάρχει καμία διάκριση στη χρήση καπνικών προϊόντων» ενώ χαρακτήρισε ως «έγκλημα» να πωλούνται καπνικά προϊόντα σε ανήλικους.

«Το μεγαλύτερο έγκλημα που γίνεται αυτή τη στιγμή γύρω από τα καπνικά ζητήματα είναι η ελεύθερη πώλησης προϊόντων καπνικών και η προώθησή τους στα παιδιά. παρά το νόμο» σημείωσε ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Smoke Free Greece.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για τους επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα είναι θέμα τιμής και δεν είναι δυνατόν να πωλούνται καπνικά προϊόντα σε παιδάκια του δημοτικού σχολείου.

«Χρειάζεται μία ισχυρή πολιτική βούληση. Πρέπει η Πολιτεία να παρέμβει δραστικά και αποτελεσματικά στον τρόπο προώθησης και πώλησης προϊόντων καπνού στα παιδιά. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε τα παιδιά να μη θέλουν να τα αγοράσουν, αλλά οπωσδήποτε κάποια θα υπάρχουν. Εκεί θα πρέπει να λειτουργήσει το κράτος» πρόσθεσε ο κ. Μπεχράκης.

Να σημειωθεί ότι αύριο το μεσημέρι, στις 15:00 ξεκινά στο υπουργείο Παιδείας η ενημερωτική διημερίδα για τη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον περιορισμό του καπνίσματος σε αθλητικούς χώρους.

Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος